O bază militară americană din Irak a fost atacată cu rachete. Reacția Statelor Unite
Full Article 2 minutes read

O bază militară americană din Irak a fost atacată cu rachete. Reacția Statelor Unite

Opt rachete au lovit duminică, 12 ianuarie, o bază aeriană irakiană care găzduieşte soldaţi americani la nord de Bagdad, au transmis surse militare irakiene, fără a preciza originea tirurilor, relatează RBC, cu trimitere la Reuters.

Patru soldaţi irakieni au fost răniţi, conform armatei irakiene. Sursele militare irakiene au dat asigurări că niciun soldat american nu a fost rănit sau ucis.

Aproape toate trupele americane au părăsit deja această bază situată la Balad, după escaladarea tensiunilor dintre SUA şi Iran.

Nu mai sunt decât circa 15 soldaţi americani şi un singur avion la Balad”, a spus pentru AFP o sursă militară irakiană.

Secretatul american de Stat al SUA, Mike Pompeo, și-a exprimat indignarea în atacului. Acesta a scris pe contul său de Twitter că se roagă pentru însănătoșirea răniților și îndeamnă conducerea Irakului să sancționeze corespunzător vinovații.

Amintim că, de la sfârşitul lunii octombrie, zeci de rachete au fost lansate asupra unor baze irakiene care găzduiesc soldaţi americani, omorând la 27 decembrie un subcontractant american. SUA au acuzat facţiuni ale armatei irakiene pro-Iran de aceste tiruri de rachetă.

Ca represalii, la 29 decembrie, SUA au bombardat baze irakiene de la frontiera cu Siria, omorând 25 de combatanţi ai Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari pro-Iran integrată trupelor irakiene.

Escaladarea a atins apoi un nivel inedit, cu un atac cu dronă, la ordinul preşedintelui american Donald Trump, care i-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani şi pe numărul doi al Hashd al-Shaabi, Abu Mehdi al-Muhandis, în apropiere de aeroportul din Bagdad, la 3 ianuarie.

Iranul a ripostat la 8 ianuarie lansând 22 de rachete balistice asupra bazei aeriene irakiene Ain al-Assad (vest), care găzduieşte trupe americane.

Una dintre rachete a lovit un avion ucrainean civil, iar 176 de persoane care se aflau la bord au murit. Deși inițial au negat că aparatul de zbor a fost lovit de o rachetă, ulterior, oficialii de la Teheran au recunoscut acest lucru și au subliniat că accidentul a fost provocat neintenționat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: