dw.com

O instanță americană a obligat administrația Trump să reia finanțarea programelor USAID

Curtea Districtuală din Washington a dispus suspendarea temporară a ordinului care prevede înghețarea finanțării acordate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) pentru 90 de zile. Decizia a fost pronunțată în seara zilei de 13 februarie. 

Curtea Districtuală din Washington a ordonat administrației Trump să suspende temporar ordinul executiv care impunea o înghețare de 90 de zile a programelor de ajutor extern și, respectiv, să le reia. Decizia a fost pronunțată în urma intentării unui proces de către Coaliția pentru Protejarea Vaccinului împotriva SIDA și Consiliul Global pentru Sănătate – două organizații care beneficiau de finanțare de la USAID.

Judecătorul federal Amir Ali, care a pronunțat hotărârea judecătorească, a menționat în document despre „prejudiciul semnificativ pe care închiderea bruscă l-a cauzat organizațiilor” din străinătate.

Anterior, reprezentanții administrației Trump susțineau că oprirea programelor de finanțare externă a fost necesară pentru a le revizui și a decide dacă ar trebui să continue. Cu toate acestea, ei „nu au oferit nicio explicație” cu privire la motivul pentru care oprirea completă a ajutorului extern era singura soluție rezonabilă și nu au reușit să demonstreze că aveau un motiv întemeiat pentru a ignora numeroasele organizații mici și mari care ar fi fost pe punctul de a se închide din cauza întreruperii finanțării, a precizat Amir Ali.

În context, menționăm că judecătorul Curții Federale Districtuale a SUA din districtul Columbia a suspendat, pe 7 februarie, planurile administrației președintelui SUA de a concedia și trimite în concediu administrativ aproximativ 2 700 de angajați USAID. În plus, 500 dintre aceștia, care fuseseră deja trimiși în concediu, trebuie să fie repuși în funcții.

Precizăm că, anterior, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care au fost înghețate toate proiectele USAID pentru 90 de zile. Președintele american a declarat că intenționează să desființeze agenția, concediind aproape toți angajații. Potrivit Reuters, din cei 10 000 de angajați care lucrează în întreaga lume, se plănuia păstrarea a doar 290. Administrația Trump acuză USAID nu doar de cheltuieli nejustificate, ci și de finanțarea unor proiecte legate de „Al-Qaeda” și de producția de droguri în Afganistan.

Miliardarul Elon Musk, desemnat să coordoneze măsurile de reducere a cheltuielilor SUA, a calificat USAID drept „o grupare criminală”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: