„O lovitură economică”. Reacția Tiraspolului la intenția Chișinăului de a acorda statut de monopol fiscal întreprinderii Metalferos
Full Article 2 minutes read

„O lovitură economică”. Reacția Tiraspolului la intenția Chișinăului de a acorda statut de monopol fiscal întreprinderii Metalferos

Vitalii Ignatiev, responsabil de relațiile externe ale regiunii transnistrene, a evaluat negativ intenția Chișinăului de a acorda statutul de monopol fiscal întreprinderii de stat Metalferos. Declarații în acest sens au fost făcute de Ignatiev la o întrevedere cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting. 

Ignatiev a numit inițiativa autorităților de pe malul drept de a acorda un monopol fiscal Metalferos drept o „presiune economică în creștere” asupra Transnistriei. 

„Intenția Chișinăului de a acorda statut de monopol fiscal întreprinderii de stat Metalferos au fost evaluate extrem de negativ. Vitalii Ignatiev a atras atenția asupra declarațiilor ministrului Economiei al Republicii Moldova că acest demers este îndreptat exclusiv împotriva intereselor Uzinei Metalurgice din Rîbnița și are ca scop obținerea unei surse suplimentare de venit pentru bugetul Republicii Moldova. Diplomatul a numit acțiunile Republicii Moldova „o lovitură economică și un demers politic” care provoacă tensiune”, a relatat serviciul de presă de la Tiraspol. 

Menționăm, pe 4 iunie, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a declarat că decizia de a institui un monopol fiscal asupra vânzării de fier vechi de către întreprinderea de stat Metalferos vizează exclusiv Uzina metalurgică moldovenească (MMZ) din Rîbnița și ar putea deveni o sursă suplimentară de venit la bugetul de stat.

Mai precizăm că autoritățile au pus în discuție publică până pe 7 iunie decizia de a acorda monopol fiscal întreprinderii de stat Metalferos. Aceasta înseamnă că numai Metalferos va putea vinde fier vechi MMZ pentru reciclare. Iar MMZ va putea cumpăra deșeuri de metale feroase doar de la Metalferos.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: