O persoană, reținută în dosarul „Interpol” în timp ce încerca să părăsească Moldova. Va sta în arest preventiv
Full Article 4 minutes read

O persoană, reținută în dosarul „Interpol” în timp ce încerca să părăsească Moldova. Va sta în arest preventiv

Noi rețineri în cauza penală „Interpol”. O persoană a fost reținută la Aeroportul din Chișinău, în timp ce intenționa să iasă din țară. S-a întâmplat pe 9 iunie, iar pe 11 iunie instanța a decis că aceasta va sta 30 de zile în arest preventiv. Pe 10 iunie a fost reținut încă o persoană. În acest caz, „după o evaluare a riscurilor implicate” s-a decis eliberarea acesteia. 

Procuratura Anticorupție a venit pe 11 iunie cu noi detalii în schema prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a așa-numitelor Notificări Roșii, care se referă la infractorii dați în căutare internațională.

„În urma desfășurării investigațiilor, la 9 iunie 2024, o persoană a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău la ieșirea din țară, fiind efectuată o percheziție corporală și ridicate dispozitive digitale și alte obiecte. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au decis înaintarea unui demers la judecătorul de instrucție privind aplicarea arestului preventiv în privința acestei persoane. În rezultat, astăzi, 11 iunie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor, fiind aplicată măsura preventivă – arestul preventiv pe un termen de 30 de zile”, au comunicat procurorii.

Procuratura a adăugat că, pe 10 iunie, o altă persoană a fost reținută în legătură cu schema indicată, fiind de asemenea efectuate percheziții la adresele asociate acestei persoane.

„După o evaluare a riscurilor implicate, la 11 iunie 2024, procurorii au decis eliberarea acestei persoane, care urmează să fie cercetată în stare de libertate”, au precizat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

***

Pe 4 iunie curent, Veronica Dragalin anunța că Procuratura Anticorupție și Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a așa-numitelor Notificări Roșii, care se referă la infractorii dați în căutare internațională. Sumele s-ar ridica la câteva milioane de dolari. Astfel, pe 4 iunie, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție și colegii lor din PNF, asistați de Biroul Federal de Investigații al SUA, au efectuat percheziții la doisprezece persoane, pe marginea cazului, fiind reținute patru persoane. Detalii AICI.

Pe 6 iunie, șeful Biroului Interpol Moldova Viorel Țentiu a fost adus de mascații Centrului Național Anticorupție la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a spus că lui Țentiu i se incriminează două capete de acuzare din Codul penal. „Este vorba despre corupere pasivă”, a comunicat Dragalin jurnaliștilor. Detalii AICI. În aceeași zi, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis că șeful Biroului Interpol Moldova va sta 30 de zile în arest preventiv. Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat că va ataca hotărârea la Curtea de Apel. Detalii AICI.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a venit cu detalii cu privire la cauza penală denumită generic „Interpol”. Instituția a spus că cinci persoane, în total, au fost reținute pentru obstrucționarea activității Interpol. Totuși, patru dintre acestea au fost ulterior eliberate de către procuror. Cel din urmă ar fi constatat că nu există temei pentru aplicarea măsurii preventive. Totodată, Procuratura a confirmat oficial că Viorel Țentiu are calitate de învinuit în cauza penală. Detalii AICI.

Traficanți de droguri, contrabandă, crimă organizată au dat mită pentru a nu apărea în bazele de date Interpol, ca ulterior să nu fie reținuți și plasați în arest. Vladimir Plahotiuc nu se află în această listă, oferită de autoritățile franceze celor din Moldova. Precizările au fost făcute de procurorul general Ion Munteanu. Detalii AICI. Procurorul general Ion Munteanu a mai spus că omul de afaceri fugar Veaceslav Platon, care este cercetat în trei dosare penale, a fost radiat din bazele de date ale Organizației Internaționale a Poliției Criminale (Interpol). Munteanu a refuzat însă să spună dacă acest lucru are legătură cu faptul că Platon se numără printre persoanele care au dat mită pentru a nu apărea în bazele de date Interpol. Detalii AICI.

Pe 10 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuţeanu anunța că 7 angajaţi ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendaţi din funcţii. Ei sunt bănuiţi că ar fi ajutat persoane date în urmărire internaţională să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, contra unor sume impunătoare de bani. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: