O rachetă rusească se îndreaptă spre Pământ. A fost scăpată de sub control
Full Article 2 minutes read

O rachetă rusească se îndreaptă spre Pământ. A fost scăpată de sub control

O rachetă rusească, scăpată de sub control, a intrat în atmosfera Pământului, conform ultimelor estimări ale Comandamentului Spațial al SUA. Racheta Angara-A5 a fost lansată din portul spațial Plesetsk din regiunea de nord-vest a Rusiei, în data de 27 decembrie într-un test de verificare a unei noi tehnologii. Potrivit experţilor în domeniul spaţial, racheta călătoreşte cu o viteză de 7,5 km pe secundă şi cântăreşte aproximativ 4 tone, fără combustibil.

„Deși era foarte puțin probabil ca racheta să provoace pagube sau să rănească pe cineva, riscul este real și nu poate fi ignorat. În următoarele 24 de ore racheta va cădea, dar unde va cădea, nimeni nu poate spune, pentru că în următoarele ore va efectua mai multe mişcări de revoluţie în jurul globului”, a declarat pentru CNN un director din Agenţia Spaţială Europeană, Holger Krag, potrivit realitatea.md.

În mai 2021, NASA a criticat China pentru nerespectarea standardelor responsabile, după ce resturi de la o rachetă scăpată de sub control folosită pentru a lansa stația spațială a Chinei au plonjat în Oceanul Indian.

Partea rachetei rusești este considerată a fi mai mică decât resturile chinezești, cântărind aproximativ 4 tone fără combustibil, comparativ cu aproximativ 20 de tone pentru racheta chineză Long March 5B. Racheta chineză Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte din memoria recentă care a lovit Pământul după ce a căzut de pe orbită, în urma unui incident din 2018.

Racheta rusească nu trebuia să reintre în atmosfera Pământului în acest fel, a adăugat Krag. „Trebuia să ajungă pe o orbită şi să rămână acolo mii de ani, însă nu a reuşit să mai pornească”.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a declarat pentru CNN că lansarea a fost operată de Ministerul rus al Apărării, care nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii trimise prin e-mail.

Krag a adăugat că, în medie, în fiecare an, 100 până la 200 de tone de deşeuri spaţiale reintră în atmosfera Pământului în mod necontrolat. Se ştie că o singură persoană a fost lovită de gunoaie spaţiale – o femeie pe nume Lottie Williams în Texas în 1997.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: