„O să reconstruim Ucraina și o să vă invităm în ospeție”. Povestea unei femei care își ajută conaționalii refugiați din calea războiului în Moldova
Full Article 4 minutes read

„O să reconstruim Ucraina și o să vă invităm în ospeție”. Povestea unei femei care își ajută conaționalii refugiați din calea războiului în Moldova

A ajuns în Republica Moldova în martie 2022, la scurt timp după ce Federația Rusă a atacat Ucraina, iar în urmă cu cinci luni, prin intermediul inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”, s-a angajat ca „ofițer de prietenie”. Este povestea Hannei Chepil din Ucraina, care acum, în calitate de ofițer de prietenie, își ajută conaționalii refugiați în Moldova, din calea războiului, să se integreze în comunitățile gazdă.

„Nu voiam să las rădicini undeva departe de casă”

Ofițerii de prietenie este mecanism testat cu sprijinul UE și PNUD, care îi ajută pe refugiații ucraineni să se stabilească mai ușor în comunitățile-gazdă din Republica Moldova. Aceștia sunt angajați prin intermediul inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), ca și voluntari ONU.

Ofițerii de prietenie activează în localitățile beneficiare ale inițiativei M4EG, la Bălți, Cahul, Călărași, Cărpineni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Copceac, Dondușeni, Drochia,Palanca, Selemet, Strășeni, Telenești și Ungheni.

Printre cei 14 ofițeri de prietenie care activează în țara noastră se numără inclusiv Hanna Chepil. Ea este unicul ofițer de prietenie care este cetățean al Ucrainei, ceilalți fiind toți moldoveni. Hanna Chepil activează în orașul Cahul.

Hanna a ajuns în Cahul în martie 2022, împreună cu fiul său, care areacum 16 ani. În Ucraina i-au rămas părinții și rudele și soțul care luptă pe front. Când invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a început pe 24 februarie 2022, Hannei nu-i venea să creadă că acest lucru se întâmplă cu țara ei.

Nu îmi venea să cred că se întâmplă în realitate. Peste câteva zile era ziua mea. Pentru prima dată în viață am petrecut-o fără rude, prieteni șiapropiați, nu a venit nimeni și nici nu și-a amintit cineva despre asta, în afară de mama. Sunetele bombardamentelor se auzeau în permanență. Părea ceva de neimaginat”, își amintește Hanna.

A decis să se refugieze pentru siguranța copilului său. „Ne-am simțit în afara pericolului abia atunci când am traversat hotarul cu Republica Moldova. Plângeam cu toții. Nu am vrut să merg mai departe, în altă țară, deoarece la acel moment tatăl meu era bolnav, iar soțul luptă pe front. Nu voiam să las rădăcini undeva departe de casă. Am ales Moldova ca să pot reveni cât mai ușor și repede în Ucraina, să îmi pot revedea părinții și rudele, să fiu cât mai aproape de ei”, spune Hanna.

Timp de un an și jumătate a locuit într-un centru de plasament temporar pentru refugiați, acolo unde a cunoscut sute de concetățeni și a legat cumulți dintre ei prietenii pentru toată viața. Anume acolo, în centru, Hanna a înțeles cât este de importantă susținerea reciprocă și comunicarea permanentă cu ceilalți semeni.

Acum cinci luni, când a apărut oportunitatea de a angaja un ofițer de prietenie, Hanna s-a înscris la concurs fără ezitare. În biroul său din primăria municipiului Cahul vin zilnic oameni care au fost nevoiți să își reia viața de la zero.

Discutăm problemele care apar și căutăm soluții, vedem cu ce putem ajuta oamenii. Urmărim câți refugiați au venit în oraș, câți au plecat, câți copii trebuie să meargă la școală sau la grădiniță, de ce au nevoie ca să se încadreze în sistemul educațional. Vedem dacă au nevoie de conexiune laInternet, dispozitive pentru a se putea conecta la lecțiile online, ce fel deactivități extrașcolare pot frecventa”, așa descrie Hanna o zi obișnuită delucru.

Comunitatea este unită și într-un grup de mesagerie, acolo unde comunicăzilnic și de unde Hanna află din prima sursă despre necesitățile oamenilor.

„O să reconstruim Ucraina și o să vă invităm în ospeție”

Hanna planifică să revină acasă imediat ce se va termina războiul. Aceasta a spus că recunoștința pe care o are pentru oamenii care au găzduit-o în Republica Moldova îi va rămâne pentru totdeauna.

Vom reconstrui Ucraina, o vom renaște și o să vă putem invita la noi în ospeție. Cred că cea mai mare dorință a fiecăruia dintre noi ca în anul 2024 să putem reveni acasă, în țara noastră, de care ne este dor. Războiul se va termina și noi trebuie să ne întoarcem cu toții acasă și să punem umărul la reconstruirea țării”, a declarat ea.

Conform datelor din februarie 2024, la Cahul sunt stabiliți 398 de refugiați din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: