„O sfidare și un atac la adresa întregii Ortodoxii”. Mitropolia Basarabiei i-a adresat o scrisoare deschisă lui Ciocoi
Full Article 3 minutes read

„O sfidare și un atac la adresa întregii Ortodoxii”. Mitropolia Basarabiei i-a adresat o scrisoare deschisă lui Ciocoi

Clericii Mitropoliei Basarabiei consideră că hotărârea din 22 aprilie, prin care sunt interzise slujbele în incinta locașurilor de cult în perioada 25 aprilie – 11 mai, constituie „o sfidare și un atac la adresa întregii Ortodoxii”. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar Aureliu Ciocoi, aceștia au solicitat ca restricția respectivă să fie ridicată. De asemenea, s-a cerut accesul liber al credincioșilor în cimitire de Paștele Blajinilor.

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei susțin că decizia luată de CNESP pe 22 aprilie este una „pripită”. Printre argumentele invocate de clerici se numără și faptul că nu există dovezi că utilizarea unei singure lingure pentru împărtășania credincioșilor ar putea contribui la creșterea numărului de infectări cu coronavirus.

„Până acum nu au existat biserici care să devină focare de îmbolnăviri și nimeni nu a demonstrat că lingurița a fost în vreun caz de îmbolnăvire, sursă a infectării. Toți preoții folosesc lingurița după ce împărtășesc zeci, sute și poate mii de oameni și nici unul nu s–a îmbonăvit de acolo, de Covid sau alte boli, mai contagioase decât acesta. După logica pandemică, toți preoții ar fi trebuit să fi fost infectați, împreună cu familiile. Și totuși au fost puțini din preoți infectați, dar care nu s-au infectat cu siguranță din biserică, sau de la linguriță. De ce se lovește atunci în linguriță?”, se arată în declarație.

Totodată, clericii menționează că instituțiile statului nu ar trebui să se implice în activitatea bisericii.

„Preoții nu au intervenit în organizarea, parlamentului, guvernului și a altor instituții, de ce aceste instituții iau decizii care privesc biserica, fără a o consulta măcar?”, se întreabă reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.

De asemenea, clericii cer revizuirea deciziei de interzicere a accesului în cimitire de Paștele Blajinilor.

„Un alt aspect important la care ne-am dori să reveniți cu o altă decizie este Paștile Blajinilor. Dacă sunt permise slujbele afară, cu respectarea distanței de 1,5 m, de ce în cimitire, care sunt spații deschise (mai este și distanță între morminte), nu ar putea fi permis accesul, pentru a ne cinsti oamenii dragi, care nu mai sunt printre noi? Și Domnia Voastră, ca foarte mulți din cei care trăiesc în țara aceasta aveți rude decedate. Mâine noi vom fi lângă ei și poate vom dori să ne fie dată o pomană și să ne fie făcută o rugăciune la mormânt. Sunt sate unde la cimitire vin foarte puțini oameni. De ce să li se îngrădească accesul, în baza unei legi nedrepte?”

Totodată, Mitropolia Basarabiei a acuzat autoritățile că ar duce „o luptă, chiar și indirectă împotriva Bisericii” și cer revizuirea restricțiile impuse:

„Considerăm că o hotărâre, chiar și în numele binelui comun și al sănătății oamenilor, care ridică multe semne de întrebare, are multe neconcordanțe, este disproporționată și discriminatorie, trebuie anulată, revizuită și/sau înlocuită cu alta. (…) La cum s-a luat această decizie, putem cu tărie afirma că este o măsură luată strict împotriva Bisericii! Este o sfidare și un atac la adresa întregii Biserici Ortodoxe din țara noastră!”

Amintim că CSE a dispus ca, în perioada 25 aprilie – 11 mai, activitatea cultelor religioase și oficierea serviciilor divine să se desfășoare în afara lăcașelor de cult, cu păstrarea distanței de 1,5 metri și respectarea măsurilor de prevenire a infecției de Covid-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: