O ucraineancă și trei copii minori, care se întorceau la Odesa, nevoiți să coboare din autocar, la vama Republicii Moldova
Full Article 4 minutes read

O ucraineancă și trei copii minori, care se întorceau la Odesa, nevoiți să coboare din autocar, la vama Republicii Moldova

O femeie originară din Ucraina și cei trei copii ai săi minori nu ar fi fost lăsați să între pe teritoriul Republicii Moldova din motiv că nu aveau pașapoarte străine, ci doar acte de identitate interne. Aceștia se întorceau de la București și intenționau să tranziteze țara noastră pentru a ajunge la Odesa, pentru prima oară de la începutul războiului. Cei patru au fost nevoiți să coboare din autocar, iar polițistul de frontieră le-a sugerat să se întoarcă la București și să își perfecteze pașapoarte. Șeful poliției de frontieră Rosian Vasiloi s-a autosesizat și a anunțat că, pe durata sărbătorilor de iarnă, ar putea fi făcute excepții în astfel de cazuri. Decizia finală, însă, va fi luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

Despre situația în care s-a pomenit ucraineanca și cei trei copii ai săi a povestit vicepreședintele AUR și ex-deputat PL în Republica Moldova. Acesta a menționat că, săptămânal, face drumul Chișinău – București – Chișinău.Cazul care a ajuns în atenția publică a avut loc pe 15 decembrie.

Autocarul, ce pornește de la Autogara Filaret era arhiplin, iar în fața mea, au călătorit o familie de migranți ucraineni – mama, o fiică de vreo 13 ani și doi fii, unul de cam 8 ani și altul (Bogdan) de vreo 5 ani. Se întorceau acasă la Odessa, pentru prima dată de la începutul războiului, era să aflu la vama românească după ce i-am ajutat cu traducerea româno-rusă. Au trecut vama românească cu bine. La vama moldovenească (Leușeni) în rol de amfitrion absolut s-a produs polițistul de frontieră, care, evident nu avea nevoie de interpreți și intermediari. Văzând că toată familia are doar acte interne ale Ucrainei, polițistul le-a spus în rusă: “conform legii nu puteți trece””, a povestit Munteanu.

Potrivit politicianului, ar fi urmat lungi discuții și explicații. Femeia spunea că a plecat în zorii războiului cu actele pe care le avea și se întoarce acum prin Moldova, doar ca să ajungă tot azi la Odessa. Era gata să facă o declarație că părăsește în 24 de ore Republica Moldova.

Dar nimic, șeful de tură a dat verdictul – coborâți, nu puteți intra în Republica Moldova, iar soluția pe care le-a dat-o are elemente elucubrante: mergeți la București la Consultul ucrainean și perfectați-vă pașapoarte străine sau… mergeți printr-o vamă comună româno-ucraineană, acolo o să treceți în mod sigur. Mama și-a trezit fii, le-a strâns lucrurile și cu lacrimi în ochi au coborât din autocar. Afară ploua, era frig și ora 6.30. Fiul cel mic, Bogdan, trezit din somn, își implora mama să-l ducă acasă”, a mai relatat Valeriu Munteanu.

Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a adăugat un comentariu la textul publicat de Valeriu Munteanu. Acesta a menționat că, pe durata sărbătorilor de iarnă, ar putea fi introduse excepții pentru cetățenii ucraineni care vor să se întoarcă în țară.

Avem indicii ca mulți cetățeni ucraineni vor dori să se întoarcă de sărbători acasă în Ucraina. Ne dorim ca timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei de stat, îi informăm că trebuie să-și perfecteze actele necesare în reprezentanțele diplomatice ale UA pentru a tranzita MD și acceptate în condițiile legii de către Poliția de Frontieră”, a explicat Vasiloi.

 

O ucraineancă și trei copii minori, care se întorceau la Odesa, nevoiți să coboare din autocar, la vama Republicii Moldova

Facebook

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Poliției de Frontieră, polițistul a acționat corect: „În cazul descris pe rețelele de socializare, polițistul de frontieră a acționat conform deciziilor CSE, unde reiterăm că se permite străinilor intrarea în R. Moldova cu acte de identitate, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat, dacă vin direct din Ucraina”.

Amintim că, cetățenii ucraineni care vin în Moldova direct din Ucraina pot intra în țară la prezentarea actele de identitate (buletin, pașaport intern, certificate de naștere-în cazul minorilor etc.), inclusiv cu termenul de valabilitate expirat.

Pe sensul de intrare în Moldova, prin punctele de trecere a frontierei cu România, dar și prin Aeroportul Internațional Chișinău, este imposibilă traversarea frontierei pentru cetățenii străini cu actele stabilite de dispoziția CSE, urmând a fi respectată legislația R. Moldova privind regimul străinilor.

În aceste situații, străinii trebuie să-și perfecteze pașaportul sau titlul de călătorie, ultimul fiind obținut la oficiile consulare sau ambasade ale statului ai căror cetățeni sunt.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: