„O zi neagră“: Șor anunță că va apela la CtEDO, după ce Parlamentul a lipsit 600 de membri din echipa sa de dreptul de a candida la alegeri
Full Article 3 minutes read

„O zi neagră“: Șor anunță că va apela la CtEDO, după ce Parlamentul a lipsit 600 de membri din echipa sa de dreptul de a candida la alegeri

Politicianul fugar Ilan Șor, lider al ex-Partidului „ȘOR”, declarat recent neconstituțional, a venit cu o reacție, după ce Parlamentul a privat sute de membri din conducerea formațiunii politice pe care o conduce de dreptul de a mai candida la alegeri, în următorii cel puțin 3 ani. Șor califică decizia drept „ilegală” și „neconstituțională” și anunță că o va ataca la Curtea Constituțională a Moldovei. Mai mult, Șor anunță din Israel, țară în care se ascunde de justiția moldovenească de mai mulți ani, că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).  

„O zi neagră pentru democrația Republicii Moldova. (…) Partidul PAS, care a acaparat puterea în țară, a decis să interzică ilegal dreptul de a candida pentru sute de primari, consilieri locali și raionali, unor deputați și, de asemenea, altor oameni din conducerea Partidului Politic „ȘOR”. Aceasta este o încălcare grosolană a articolelor 38 și 39 a Constituției țării, și, de asemenea, a Convenției Europene a Drepturilor Omului. (…) Noi vom contesta această lege ilegală la Curtea Constituțională, iar, în caz de necesitate, vom ajunge și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat, în reacție, Șor.

NM a contactat-o pentru un comentariu pe Adriana Vlas, purătoarea de cuvânt a PAS. Partidul de guvernământ susține că proiectul de lege „este o continuare firească” a hotărârii Curții Constituționale prin care Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional.

„Nu ne putem permite ca oameni care au comis numeroase ilegalități, cum ar fi finanțarea ilegală partidului, nedeclararea veniturilor, coruperea alegătorilor, să fie admiși în viața politică a acestei țări. Corupția și finanțarea ilegală a partidelor nu va fi tolerată”, a declarat Adriana Vlas pentru NM.

De menționat că deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, de dreptul de a candida la alegerile locale din acest an sau la cele parlamentare și prezidențiale din anul viitor.

Decizia vine după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, hotărârea prin care Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. La câteva zile distanță, pe 26 iunie, Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a anunțat că a creat o nouă formațiune politică – Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” (Ș.O.R). Ministrul Justiției a precizat că această formațiune nu va fi înregistrată, întrucât are o denumire asemănătoare cu cea veche.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: