Facebook/Ilan Shor

„O zi neagră“: Șor anunță că va apela la CtEDO, după ce Parlamentul a lipsit 600 de membri din echipa sa de dreptul de a candida la alegeri

Politicianul fugar Ilan Șor, lider al ex-Partidului „ȘOR”, declarat recent neconstituțional, a venit cu o reacție, după ce Parlamentul a privat sute de membri din conducerea formațiunii politice pe care o conduce de dreptul de a mai candida la alegeri, în următorii cel puțin 3 ani. Șor califică decizia drept „ilegală” și „neconstituțională” și anunță că o va ataca la Curtea Constituțională a Moldovei. Mai mult, Șor anunță din Israel, țară în care se ascunde de justiția moldovenească de mai mulți ani, că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).  

„O zi neagră pentru democrația Republicii Moldova. (…) Partidul PAS, care a acaparat puterea în țară, a decis să interzică ilegal dreptul de a candida pentru sute de primari, consilieri locali și raionali, unor deputați și, de asemenea, altor oameni din conducerea Partidului Politic „ȘOR”. Aceasta este o încălcare grosolană a articolelor 38 și 39 a Constituției țării, și, de asemenea, a Convenției Europene a Drepturilor Omului. (…) Noi vom contesta această lege ilegală la Curtea Constituțională, iar, în caz de necesitate, vom ajunge și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat, în reacție, Șor.

NM a contactat-o pentru un comentariu pe Adriana Vlas, purătoarea de cuvânt a PAS. Partidul de guvernământ susține că proiectul de lege „este o continuare firească” a hotărârii Curții Constituționale prin care Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional.

„Nu ne putem permite ca oameni care au comis numeroase ilegalități, cum ar fi finanțarea ilegală partidului, nedeclararea veniturilor, coruperea alegătorilor, să fie admiși în viața politică a acestei țări. Corupția și finanțarea ilegală a partidelor nu va fi tolerată”, a declarat Adriana Vlas pentru NM.

De menționat că deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, de dreptul de a candida la alegerile locale din acest an sau la cele parlamentare și prezidențiale din anul viitor.

Decizia vine după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, hotărârea prin care Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. La câteva zile distanță, pe 26 iunie, Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a anunțat că a creat o nouă formațiune politică – Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” (Ș.O.R). Ministrul Justiției a precizat că această formațiune nu va fi înregistrată, întrucât are o denumire asemănătoare cu cea veche.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: