Facebook/Ilan Shor

„O zi neagră“: Șor anunță că va apela la CtEDO, după ce Parlamentul a lipsit 600 de membri din echipa sa de dreptul de a candida la alegeri

Politicianul fugar Ilan Șor, lider al ex-Partidului „ȘOR”, declarat recent neconstituțional, a venit cu o reacție, după ce Parlamentul a privat sute de membri din conducerea formațiunii politice pe care o conduce de dreptul de a mai candida la alegeri, în următorii cel puțin 3 ani. Șor califică decizia drept „ilegală” și „neconstituțională” și anunță că o va ataca la Curtea Constituțională a Moldovei. Mai mult, Șor anunță din Israel, țară în care se ascunde de justiția moldovenească de mai mulți ani, că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).  

„O zi neagră pentru democrația Republicii Moldova. (…) Partidul PAS, care a acaparat puterea în țară, a decis să interzică ilegal dreptul de a candida pentru sute de primari, consilieri locali și raionali, unor deputați și, de asemenea, altor oameni din conducerea Partidului Politic „ȘOR”. Aceasta este o încălcare grosolană a articolelor 38 și 39 a Constituției țării, și, de asemenea, a Convenției Europene a Drepturilor Omului. (…) Noi vom contesta această lege ilegală la Curtea Constituțională, iar, în caz de necesitate, vom ajunge și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat, în reacție, Șor.

NM a contactat-o pentru un comentariu pe Adriana Vlas, purătoarea de cuvânt a PAS. Partidul de guvernământ susține că proiectul de lege „este o continuare firească” a hotărârii Curții Constituționale prin care Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional.

„Nu ne putem permite ca oameni care au comis numeroase ilegalități, cum ar fi finanțarea ilegală partidului, nedeclararea veniturilor, coruperea alegătorilor, să fie admiși în viața politică a acestei țări. Corupția și finanțarea ilegală a partidelor nu va fi tolerată”, a declarat Adriana Vlas pentru NM.

De menționat că deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, de dreptul de a candida la alegerile locale din acest an sau la cele parlamentare și prezidențiale din anul viitor.

Decizia vine după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, hotărârea prin care Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. La câteva zile distanță, pe 26 iunie, Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a anunțat că a creat o nouă formațiune politică – Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” (Ș.O.R). Ministrul Justiției a precizat că această formațiune nu va fi înregistrată, întrucât are o denumire asemănătoare cu cea veche.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: