Oamenii, în căutarea lemnelor pentru foc. Moldsilva: „Avem solicitări mai multe decât putem oferi”
Full Article 2 minutes read

Oamenii, în căutarea lemnelor pentru foc. Moldsilva: „Avem solicitări mai multe decât putem oferi”

Cererea pentru lemne de foc depășește stocurile pe care le are „Moldsilva”. Totuși toate cele 24 de ocoluri silvice din țară vor primi lemne, susțin responsabilii de la agenție. Solicitările din partea populației sunt mari în contextul crizei energetice. Asta chiar dacă prețul este cu 10 la sută mai mare comparativ cu anul trecut, transmite jurnal.md.

„Pentru perioada semestrului doi avem și noi planificate lucrări care implică și recoltarea unei mase lemnoase în volum de 250 de mii de metri cubi de lemne, care ar fi în perioada următoare.  În stoc avem, la etapa actuală, 23 de mii 900 de metri cubi repartizate pe la diferite entități silvice. Avem și entități unde stocurile sunt practic pe zero”, spune Iulian Mamai, șeful Direcției fond forestier, arii protejate şi regenerarea pădurii.

Stocurile de lemn se epuizează rapid când ajung în teritoriu. De exemplu, în ocolurile silvice din Bălți, Telenești sau la Cahul și Comrat lemnul cum este împărțit imediat. Oamenii se pregătesc pentru o iarnă complicată.

„La etapa actuală avem solicitări mai multe decât putem oferi și pune pe piață. Solicitările sunt mari în contextul crizei energetice”, mai afirmă responsabilul.

Totuși, susține Iulian Mamai, lemn de foc este suficient. În acest an, prețul lemnului este cu 10% mai mare comparativ cu anul trecut. Deocamdată, noi scumpiri nu se prevăd, explică șeful Direcției fond forestier de la „Moldsilva”.

„Lemnul tare, în funcție de specie, variază de la 575 de lei la 875 de lei, în funcție de întreprinderea silvică și de specie. E un preț mediu de 750 de lei metru ster pentru lemnul tare. Și speciile moi variază de la 350 de lei la 480 de lei. La etapa inițială nu planifică Agenția „Moldsilva” și întreprinderile silvice să majoreze costul lemnului de foc”, a precizat Mamai.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, susține că autoritățile vor depune toate eforturile pentru ca prețul la lemnului să nu fie crescut artificial de către intermediari. În acest sens, Ministerul Mediului și „Moldsilva” elaborează un plan de asigurare a populației cu lemne, care va fi publicat săptămâna viitoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: