Oficial, aproximativ 20 de mii de moldoveni se află în Israel – țară aflată în stare de război. MAEIE anunță dacă a primit solicitări de asistență
Full Article 3 minutes read

Oficial, aproximativ 20 de mii de moldoveni se află în Israel – țară aflată în stare de război. MAEIE anunță dacă a primit solicitări de asistență

Oficial, în Israel –  țară care a introdus alertă de război și stare de urgență pe întreg teritoriu, după ce a fost atacată în dimineața zilei de luptătorii Hamas – se află aproximativ 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău, Igor Zaharov. Potrivit Ministerului de Externe, până la moment, autoritățile nu au primit nicio solicitarea de asistență din partea diasporei moldovenești din Israel.  

„Oficial sunt înregistrați aproximativ 20 000 persoane cu cotație moldovenească. Numărul acestora variază, luând în considerare munca sezonieră. Marea majoritate a acestora sunt bazați în regiunile centrale și de nord. Nu avem la moment solicitări de asistență”, a declarat Igor Zaharov pentru NM.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susține că deocamdată „este prematur” să se discute despre repatrierea cetățenilor moldoveni, în condițiile în care situația evoluează rapid.

„Echipa Ambasadei noastre lucrează în regim 24/7 și orice cetățean se poate adresa la orice oră a zi sau a nopții”, a mai precizat sursa citată.

Amintim că armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă, 7 octombrie, asupra Israelului din Fâșia Gaza palestiniană. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian. Potrivit datelor oficiale, până în prezent, cel puțin 70 de israelieni au fost declarați morți în urma atacului Hamas, în timp ce aproape 200 de palestinieni au fost uciși după loviturile din Gaza.

Precizăm în acest context că președintele român Klaus Iohannis a transmis că MAE de  la București va face tot ce este necesar pentru recuperarea cetățenilor români, circa 800-900 de turiști, care se află în Israel.

***

Reamintim că autoritățile de la Chișinău au condamnat atacurile împotriva Israelului. În contextul situației incerte din Israel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a anunțat că a emis alertă de călătorie în Israel și le-a recomandă „insistent” cetățenilor moldoveni să evite orice călătorie în această țară. „Situația se poate schimba rapid, iar regulile locale pot varia de la o zonă la alta”, precizează diplomația de la Chișinău. Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau să facă uz de linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972533045771 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova

+373 22 23 20 02 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare. Vezi mai multe detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: