Oficial ucrainean: Trebuie să renunțăm la grafia chirilică și să o utilizăm pe cea latină
Full Article 2 minutes read

Oficial ucrainean: Trebuie să renunțăm la grafia chirilică și să o utilizăm pe cea latină

Ucraina trebuie să înceapă să utilizeze alfabetul latin. De această părere este secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al țării vecine, Alexei Danilov. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de Deutsche Welle.

„Consider că este unul dintre lucrurile fundamentale, trebuie să scăpăm de grafia chirilică și să trecem la cea latină”, a declarat oficialul.

În același timp, Danilov s-a pronunțat pentru studierea obligatorie a limbii engleze, începând cu instituțiile preșcolare.

„Eu sunt pentru două limbi în țara noastră. Engleza trebuie să devină obligatorie. Pentru vîrstnici este greu, este altceva. Însă pentru copiii de grădiniță, școală, trebuie să fie”, a subliniat oficialul.

Din ianuarie, ucraineană este limba principală în sfera serviciilor

În aprilie 2019, Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea care prevede că deputații, judecătorii, procurorii, angajații Băncii Naționale, ofițerii angajați în bază de contract, pedagogii și medicii trebuie să cunoască în mod obligatoriu limba ucraineană și să o utilizeze în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Iar din 16 ianuarie 2021, ucraineana a devenit principala limbă utilizată în sfera serviciilor din țară.

Constituția Ucrainei garantează protecția limbii ruse

Articolul 10 din Constituția Ucrainei prevede că este garantată „libera dezvoltare, utilizare și protecție a limbii ruse, precum și a altor limbi vorbite de minoritățile naționale”.

Ministrul de Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov a declarat, la începutul lunii septembrie, că în Ucraina „a fost declarat război deschis împotriva limbii ruse”. Lavrov a mai spus că „discriminarea a atins cote dezastruoase”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: