dw.ru

Oficial ucrainean: Trebuie să renunțăm la grafia chirilică și să o utilizăm pe cea latină

Ucraina trebuie să înceapă să utilizeze alfabetul latin. De această părere este secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al țării vecine, Alexei Danilov. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de Deutsche Welle.

„Consider că este unul dintre lucrurile fundamentale, trebuie să scăpăm de grafia chirilică și să trecem la cea latină”, a declarat oficialul.

În același timp, Danilov s-a pronunțat pentru studierea obligatorie a limbii engleze, începând cu instituțiile preșcolare.

„Eu sunt pentru două limbi în țara noastră. Engleza trebuie să devină obligatorie. Pentru vîrstnici este greu, este altceva. Însă pentru copiii de grădiniță, școală, trebuie să fie”, a subliniat oficialul.

Din ianuarie, ucraineană este limba principală în sfera serviciilor

În aprilie 2019, Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea care prevede că deputații, judecătorii, procurorii, angajații Băncii Naționale, ofițerii angajați în bază de contract, pedagogii și medicii trebuie să cunoască în mod obligatoriu limba ucraineană și să o utilizeze în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Iar din 16 ianuarie 2021, ucraineana a devenit principala limbă utilizată în sfera serviciilor din țară.

Constituția Ucrainei garantează protecția limbii ruse

Articolul 10 din Constituția Ucrainei prevede că este garantată „libera dezvoltare, utilizare și protecție a limbii ruse, precum și a altor limbi vorbite de minoritățile naționale”.

Ministrul de Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov a declarat, la începutul lunii septembrie, că în Ucraina „a fost declarat război deschis împotriva limbii ruse”. Lavrov a mai spus că „discriminarea a atins cote dezastruoase”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: