Ombudsman, despre obligarea refugiaților din Ucraina să prezinte pașapoarte biometrice: Este corect din punct de vedere legal, dar absurd
Full Article 3 minutes read

Ombudsman, despre obligarea refugiaților din Ucraina să prezinte pașapoarte biometrice: Este corect din punct de vedere legal, dar absurd

Avocatul Poporului din Republica Moldova consideră că Poliția de Frontieră acționează corect din punct de vedere legal atunci când impune refugiații ucraineni să prezinte pașapoarte biometrice la frontieră, pe sensul de ieșire din țară. Pe de altă parte, Ceslav Panico consideră că este absurd ca cetățenii unei anumite țări să nu se poată întoarce în țara de origine.

Într-un comentariu pentru NM, Ombudsmanul Ceslav Panico a explicat că Poliția de Frontieră acționează corect din punct de vedere legal, când le cere refugiaților din Ucraina care vor să se întoarcă acasă, să prezinte pașapoarte biometrice.

Odată ce persoanelor din Ucraina nu li s-au aplicat condiții speciale de intrare, în sens că în cazul refugiaților aflați sub protecție temporară, intrarea și ieșirea lor ulterioară cade sub incidența reglementărilor generale: străini ce acced pe teritoriul RM conform art.13 din Legea străinilor. Astfel, Poliția de Frontieră acționează corect. Mai mult, prin Dispoziția CSE nr.14 din 14 februarie 2022, cetățenii străini sunt obligați să depună o cerere de ședere provizorie pe teritoriul țării, ceea ce confirmă încă o dată statutul de străin aflat provizoriu (termen de 30 zile ) în RM, cu o posibilă prelungire. Noi am expediat avize și recomandări în acest sens. Oricum, documentăm și vedem la ce soluție se poate ajunge”, a explicat Ceslav Panico.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului consideră că este o abordare incorectă față de cetățenii unei țări aflate în război.

„În general, este absurd că cetățenii unei țări nu se pot întoarce în țara de origine. Ca abordare vorbesc. Deja partea legală, etc. e alt subiect. Abordarea/viziunea mi se pare incorectă, când persoana nu se poate întoarce acasă, având în vedere niște restricții birocratice. Mai ales în situație de război”, a conchis Panico.

Amintim că activistul civic Vitalie Sprînceană susține că Poliția de Frontieră nu le permite refugiaților ucraineni, care vor să revină în Ucraina, să iasă din Republica Moldova, dacă nu au pașapoarte biometrice. Refugiații sunt nevoiți, în astfel de condiții, să apeleze la Ambasada Ucranei, pentru a-și perfecta documente de călătorie. Problema este că oamenii sunt nevoiți să aștepte programări pentru luna iulie și mai mult.

Contactați de NM, reprezentanții Poliției de Frontieră au confirmat că există un ordin în acest sens, care este, însă, în proces de examinare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: