Poliția de Frontieră

Refugiații ucraineni nu pot pleca din R. Moldova dacă nu au pașapoarte? Avocatul Poporului documentează situația

Activistul civic Vitalie Sprînceană susține că Poliția de Frontieră nu le permite refugiaților ucraineni, care vor să revină în Ucraina, să iasă din Republica Moldova, dacă nu au pașapoarte biometrice. Contactați de NM, reprezentanții Poliției de Frontieră au confirmat că există un ordin în acest sens, care este, însă, în proces de examinare. Avocatul Poporului Ceslav Panico s-a autosesizat și documentează situația.

Cetățenii ucraineni refugiați în Moldova, care doresc să se întoarcă acasă, în Ucraina, nu sînt lăsați fără pașapoarte biometrice. Se întîmplă asta de vineri-sîmbătă, nu există un ordin/dispoziție scrisă undeva (la linia fierbinte a Poliției de Frontieră mi s-a spus că dispoziția e în pregătire și va apărea după sărbători). Oficial, pînă la apariția acelei dispoziții, cetățenii ucraineni ar trebui să poată intra înapoi pe teritoriul țării în baza documentelor cu care au intrat (pașapoarte expirate, buletin de identitate, certificate de naștere etc)”, a scris Vitalie Sprînceană pe Facebook..

Mai mult, activistul civic a menționat că refugiații sunt nevoiți, în astfel de condiții, să apeleze la Ambasada Ucranei, pentru a-și perfecta documente de călătorie. Problema este că oamenii sunt nevoiți să aștepte programări pentru luna iulie și mai mult.

Rezultatul e că sute de cetățeni ucraineni, refugiați și refugiate, fac drumuri pînă la Palanca/Tudora/Otaci apoi sînt întorși înapoi și forțați să aștepte luna iulie… Majoritatea celor care se întorc în Ucraina o fac pe termene de scurtă durată – să mai ia niște rude, niște haine, produse alimentare etc”, a mai menționat Sprînceană.

Ce spune Poliția de Frontieră?

Contactată de NM, șefa Secției relații publice, comisarul Raisa Novițchi a promis să revină pe 3 mai cu o informație precisă. Potrivit acesteia, există un ordin în acest sens, însă se află în etapa de consultare cu alte autorități.

Cel mai probabil, mâine va fi semnat și pus în aplicare”, a precizat Raisa Novițchi.

NM a solicitat un comentariu și din partea șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Avocatul Poporului documentează situația

Contactat de NM, Avocatul Poporului Ceslav Panico a spus că a auzit despre aceste informații, însă deocamdată nu există o claritate în acest sens.

Noi documentăm situația acum. Încă nu avem o claritate. La moment, nu avem persoane la punctele de frontieră, ca să vedem care este situația”, a menționat acesta și a promis să revină cu informații noi.

***

Potrivit celor mai recente date disponibile, publicate pe 29 aprilie, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în Republica Moldova au intrat peste 400 de mii de cetățeni ucraineni. Poliția de Frontieră a permis intrarea acestora fără pașapoarte, doar în baza actelor de identitate interne și fără prezentarea certificatului COVID-19, necesar în acea perioadă. Mai mult, s-a permis intrarea în Moldova și a animalelor domestice ucrainene, în lipsa actelor de identitate pentru acestea.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova rămân aproape 91 de mii de ucraineni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: