Poliția de Frontieră

Refugiații ucraineni nu pot pleca din R. Moldova dacă nu au pașapoarte? Avocatul Poporului documentează situația

Activistul civic Vitalie Sprînceană susține că Poliția de Frontieră nu le permite refugiaților ucraineni, care vor să revină în Ucraina, să iasă din Republica Moldova, dacă nu au pașapoarte biometrice. Contactați de NM, reprezentanții Poliției de Frontieră au confirmat că există un ordin în acest sens, care este, însă, în proces de examinare. Avocatul Poporului Ceslav Panico s-a autosesizat și documentează situația.

Cetățenii ucraineni refugiați în Moldova, care doresc să se întoarcă acasă, în Ucraina, nu sînt lăsați fără pașapoarte biometrice. Se întîmplă asta de vineri-sîmbătă, nu există un ordin/dispoziție scrisă undeva (la linia fierbinte a Poliției de Frontieră mi s-a spus că dispoziția e în pregătire și va apărea după sărbători). Oficial, pînă la apariția acelei dispoziții, cetățenii ucraineni ar trebui să poată intra înapoi pe teritoriul țării în baza documentelor cu care au intrat (pașapoarte expirate, buletin de identitate, certificate de naștere etc)”, a scris Vitalie Sprînceană pe Facebook..

Mai mult, activistul civic a menționat că refugiații sunt nevoiți, în astfel de condiții, să apeleze la Ambasada Ucranei, pentru a-și perfecta documente de călătorie. Problema este că oamenii sunt nevoiți să aștepte programări pentru luna iulie și mai mult.

Rezultatul e că sute de cetățeni ucraineni, refugiați și refugiate, fac drumuri pînă la Palanca/Tudora/Otaci apoi sînt întorși înapoi și forțați să aștepte luna iulie… Majoritatea celor care se întorc în Ucraina o fac pe termene de scurtă durată – să mai ia niște rude, niște haine, produse alimentare etc”, a mai menționat Sprînceană.

Ce spune Poliția de Frontieră?

Contactată de NM, șefa Secției relații publice, comisarul Raisa Novițchi a promis să revină pe 3 mai cu o informație precisă. Potrivit acesteia, există un ordin în acest sens, însă se află în etapa de consultare cu alte autorități.

Cel mai probabil, mâine va fi semnat și pus în aplicare”, a precizat Raisa Novițchi.

NM a solicitat un comentariu și din partea șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Avocatul Poporului documentează situația

Contactat de NM, Avocatul Poporului Ceslav Panico a spus că a auzit despre aceste informații, însă deocamdată nu există o claritate în acest sens.

Noi documentăm situația acum. Încă nu avem o claritate. La moment, nu avem persoane la punctele de frontieră, ca să vedem care este situația”, a menționat acesta și a promis să revină cu informații noi.

***

Potrivit celor mai recente date disponibile, publicate pe 29 aprilie, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în Republica Moldova au intrat peste 400 de mii de cetățeni ucraineni. Poliția de Frontieră a permis intrarea acestora fără pașapoarte, doar în baza actelor de identitate interne și fără prezentarea certificatului COVID-19, necesar în acea perioadă. Mai mult, s-a permis intrarea în Moldova și a animalelor domestice ucrainene, în lipsa actelor de identitate pentru acestea.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova rămân aproape 91 de mii de ucraineni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: