Poliția de Frontieră

Refugiații ucraineni nu pot pleca din R. Moldova dacă nu au pașapoarte? Avocatul Poporului documentează situația

Activistul civic Vitalie Sprînceană susține că Poliția de Frontieră nu le permite refugiaților ucraineni, care vor să revină în Ucraina, să iasă din Republica Moldova, dacă nu au pașapoarte biometrice. Contactați de NM, reprezentanții Poliției de Frontieră au confirmat că există un ordin în acest sens, care este, însă, în proces de examinare. Avocatul Poporului Ceslav Panico s-a autosesizat și documentează situația.

Cetățenii ucraineni refugiați în Moldova, care doresc să se întoarcă acasă, în Ucraina, nu sînt lăsați fără pașapoarte biometrice. Se întîmplă asta de vineri-sîmbătă, nu există un ordin/dispoziție scrisă undeva (la linia fierbinte a Poliției de Frontieră mi s-a spus că dispoziția e în pregătire și va apărea după sărbători). Oficial, pînă la apariția acelei dispoziții, cetățenii ucraineni ar trebui să poată intra înapoi pe teritoriul țării în baza documentelor cu care au intrat (pașapoarte expirate, buletin de identitate, certificate de naștere etc)”, a scris Vitalie Sprînceană pe Facebook..

Mai mult, activistul civic a menționat că refugiații sunt nevoiți, în astfel de condiții, să apeleze la Ambasada Ucranei, pentru a-și perfecta documente de călătorie. Problema este că oamenii sunt nevoiți să aștepte programări pentru luna iulie și mai mult.

Rezultatul e că sute de cetățeni ucraineni, refugiați și refugiate, fac drumuri pînă la Palanca/Tudora/Otaci apoi sînt întorși înapoi și forțați să aștepte luna iulie… Majoritatea celor care se întorc în Ucraina o fac pe termene de scurtă durată – să mai ia niște rude, niște haine, produse alimentare etc”, a mai menționat Sprînceană.

Ce spune Poliția de Frontieră?

Contactată de NM, șefa Secției relații publice, comisarul Raisa Novițchi a promis să revină pe 3 mai cu o informație precisă. Potrivit acesteia, există un ordin în acest sens, însă se află în etapa de consultare cu alte autorități.

Cel mai probabil, mâine va fi semnat și pus în aplicare”, a precizat Raisa Novițchi.

NM a solicitat un comentariu și din partea șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Avocatul Poporului documentează situația

Contactat de NM, Avocatul Poporului Ceslav Panico a spus că a auzit despre aceste informații, însă deocamdată nu există o claritate în acest sens.

Noi documentăm situația acum. Încă nu avem o claritate. La moment, nu avem persoane la punctele de frontieră, ca să vedem care este situația”, a menționat acesta și a promis să revină cu informații noi.

***

Potrivit celor mai recente date disponibile, publicate pe 29 aprilie, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în Republica Moldova au intrat peste 400 de mii de cetățeni ucraineni. Poliția de Frontieră a permis intrarea acestora fără pașapoarte, doar în baza actelor de identitate interne și fără prezentarea certificatului COVID-19, necesar în acea perioadă. Mai mult, s-a permis intrarea în Moldova și a animalelor domestice ucrainene, în lipsa actelor de identitate pentru acestea.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova rămân aproape 91 de mii de ucraineni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Festivalul de film TIFF revine la Chișinău: Trei zile de filme, workshopuri și întâlniri cu cineaști consacrați 

Festivalul Internațional de Film Transilvania revine în Republica Moldova cu cea de-a 5-a ediție TIFF Chișinău, în perioada 25–27 iulie. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu. Pentru cinefilii din Chișinău, accesul la proiecții se face cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.


Pe parcursul celor trei zile, festivalul va cuprinde proiecții de filme de lungmetraj și scurtmetraj, întâlniri cu regizori, actori și producători, precum și două

workshopuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema.

Printre invitații speciali ai evenimentului se numără nume de referință din cinematografia românească și internațională, precum actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș,  regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

În total, în cadrul festivalului vor fi proiectate peste 30 de filme de lungmetraj și scurtmetraj. Printre acestea se numără cel mai premiat film românesc al sezonului trecut –  Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), care a câștigat premiul Orizzonti la Festivalul de la Veneția, Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), care a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, sau Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn), premiat la Festivalul de la Sarajevo. Selecția include și TWST (Things we said today), cel mai recent film al aclamatului regizor Andrei Ujică, 8 ilustrate din lumea ideală, un film documentar regizat de Radu Jude și filozoful Christian Ferencz-Flatz sau comedia Căsătoria (r. Mihai Bendeac).

Programul complet al proiecțiilor și lista filmelor pot fi consultate aici: www.film.md

TIFF Chișinău este conceput, programat și curatoriat exclusiv de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania. Selecția filmelor reflectă direcțiile artistice și editoriale asumate de TIFF în peste două decenii de existență – un angajament ferm față de calitate, diversitate, libertate de expresie și promovarea celor mai relevante voci ale cinematografiei românești și internaționale.”

– Tudor Giurgiu, președinte TIFF.

Prin organizarea acestui eveniment, ne dorim să contribuim la dezvoltarea industriei cinematografice locale, creând un spațiu de întâlnire între profesioniști din domeniu și publicul larg, să sprijinim tinerii cineaști și să stimulăm interesul 

pentru cinematografia de calitate înaltă. Prin selecția atentă de filme, TIFF Chișinău promovează cultura și limba română, contribuind la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova”, a menționat Olga Harabajiu, reprezentantă 609 FILM.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este cu intrare liberă, dar cu înregistrare prealabilă pe următorul link: film.md – unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați.

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. 

Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.  

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: