Andrei Mardari / NewsMaker

Ombudsman, despre obligarea refugiaților din Ucraina să prezinte pașapoarte biometrice: Este corect din punct de vedere legal, dar absurd

Avocatul Poporului din Republica Moldova consideră că Poliția de Frontieră acționează corect din punct de vedere legal atunci când impune refugiații ucraineni să prezinte pașapoarte biometrice la frontieră, pe sensul de ieșire din țară. Pe de altă parte, Ceslav Panico consideră că este absurd ca cetățenii unei anumite țări să nu se poată întoarce în țara de origine.

Într-un comentariu pentru NM, Ombudsmanul Ceslav Panico a explicat că Poliția de Frontieră acționează corect din punct de vedere legal, când le cere refugiaților din Ucraina care vor să se întoarcă acasă, să prezinte pașapoarte biometrice.

Odată ce persoanelor din Ucraina nu li s-au aplicat condiții speciale de intrare, în sens că în cazul refugiaților aflați sub protecție temporară, intrarea și ieșirea lor ulterioară cade sub incidența reglementărilor generale: străini ce acced pe teritoriul RM conform art.13 din Legea străinilor. Astfel, Poliția de Frontieră acționează corect. Mai mult, prin Dispoziția CSE nr.14 din 14 februarie 2022, cetățenii străini sunt obligați să depună o cerere de ședere provizorie pe teritoriul țării, ceea ce confirmă încă o dată statutul de străin aflat provizoriu (termen de 30 zile ) în RM, cu o posibilă prelungire. Noi am expediat avize și recomandări în acest sens. Oricum, documentăm și vedem la ce soluție se poate ajunge”, a explicat Ceslav Panico.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului consideră că este o abordare incorectă față de cetățenii unei țări aflate în război.

„În general, este absurd că cetățenii unei țări nu se pot întoarce în țara de origine. Ca abordare vorbesc. Deja partea legală, etc. e alt subiect. Abordarea/viziunea mi se pare incorectă, când persoana nu se poate întoarce acasă, având în vedere niște restricții birocratice. Mai ales în situație de război”, a conchis Panico.

Amintim că activistul civic Vitalie Sprînceană susține că Poliția de Frontieră nu le permite refugiaților ucraineni, care vor să revină în Ucraina, să iasă din Republica Moldova, dacă nu au pașapoarte biometrice. Refugiații sunt nevoiți, în astfel de condiții, să apeleze la Ambasada Ucranei, pentru a-și perfecta documente de călătorie. Problema este că oamenii sunt nevoiți să aștepte programări pentru luna iulie și mai mult.

Contactați de NM, reprezentanții Poliției de Frontieră au confirmat că există un ordin în acest sens, care este, însă, în proces de examinare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: