Omorul lui Horjan: Chișinăul propune o anchetă neutră, sub egida OSCE
Full Article 2 minutes read

Omorul lui Horjan: Chișinăul propune o anchetă neutră, sub egida OSCE

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție după ce liderul comuniștilor din stânga Nistrului Oleg Horjan a fost împușcat mortal. Instituția a condamnat omorul și a precizat că a propus crearea unei comisii de anchetă, sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pentru investigarea crimei.

„Cu deosebită consternare am aflat despre decesul violent la Tiraspol al cetățeanului Republicii Moldova Oleg Horjan, activist civic din stânga Nistrului. Biroul a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Concomitent, am propus crearea unei comisii de anchetă neutre, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă a circumstanțelor acestei fapte tragice”, a se arată în nota informativă.

Biroul a precizat că condamnă cu vehemență acțiunile criminale care atentează la viața și sănătatea oamenilor.

„Exprimăm condoleanțe familiei îndoliate și apropiaților regretatului Oleg Horjan”, a menționat instituția.

Amintim că Oleg Horjan, a fost omorât în noaptea de 16 spre 17 iulie. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, acesta a fost depistat împușcat în locuința sa.

***

Precizăm că Oleg Horojan este liderul Partidului Comunist transnistrean, aflat în opoziție.

În luna noiembrie 2018, Oleg Horjan a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, fiind condamnat pentru „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit anchetei, după un miting necoordonat, Horjan ar fi smuls epoleții unui milițian și l-a lovit. În unul dintre capetele de acuzare, el l-ar fi insultat pe fostul șef al MAI din regiune, Ruslan Mova, numindu-l „general de rahat”.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Moldova a declarat ilegală sentința pe care Judecătoria Supremă din Transnistria a pronunțat-o lui Horjan.

Pe 6 decembrie 2022, Horojan a fost eliberat din detenție.

De menționat că liderul Congresului Civic Mark Tkaciuk și formațiune condusă de Oleg Horjan au au semnat, pe 9 iulie, o declarație comună. Obiectivul documentului ar fi „promovarea păstrării păcii și a încrederii în regiune”. Adoptarea declarației a fost precedată de o întâlnire comună a reprezentanților celor două formațiuni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: