Oleg Horjan, liderul comuniștilor din Transnistria, a fost împușcat mortal. Acum o săptămână a semnat un acord de colaborare cu un partid din Chișinău
Full Article 2 minutes read

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din Transnistria, a fost împușcat mortal. Acum o săptămână a semnat un acord de colaborare cu un partid din Chișinău

Liderul Partidului Comunist transnistrean aflat în opoziție, Oleg Horjan, a fost omorât în noaptea de 16 spre 17 iulie. Acesta a fost depistat împușcat în locuința sa. 

Liderul Partidului Comunist din Rusia Ghenadii Ziuganov a anunțat în dimineața de 17 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, despre decesul lui Horjan.

„Liderul nostru al Partidului Comunist Transnistrean, Oleg Horjan, laureat al Premiului Lenin, a murit în timpul nopții. A fost ucis acasă. Cerem o anchetă imediat”, a spus acesta.

Și liderul Congresului Civic (CC) Mark Tkaciuk a confirmat moartea politicianului.

„Tragedie! În această noapte a fost ucis nemilos Oleg Horjan”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Inspectoratul General al Poliției a venit cu detalii despre caz. Oamenii legii au precizat că Horjan a fost împușcat în propria locuință.

„Informăm că, cetățeanul Horjan Oleg (anterior deținut ilegal de așa numitele autorități de la Tiraspol) a fost depistat împușcat în propria locuință dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului”, a se arată în nota informativă.

Poliția a precizat că întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor.

Ulterior, a publicat o declarația și așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol, care a precizat că totul s-a întâmplat în locuința lui Horjan din satul Sucleia, în apropiere de Tiraspol.

***

Precizăm că Oleg Horojan este liderul Partidului Comunist transnistrean.

În luna noiembrie 2018, Oleg Horjan a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, fiind condamnat pentru „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit anchetei, după un miting necoordonat, Horjan ar fi smuls epoleții unui milițian și l-a lovit. În unul dintre capetele de acuzare, el l-ar fi insultat pe fostul șef al MAI din regiune, Ruslan Mova, numindu-l „general de rahat”.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Moldova a declarat ilegală sentința pe care Judecătoria Supremă din Transnistria a pronunțat-o lui Horjan.

Pe 6 decembrie 2022, Horojan a fost eliberat din detenție.

De menționat că partidele lui Mark Tkaciuk și Oleg Horjan au au semnat, pe 9 iulie, o declarație comună. Obiectivul documentului ar fi „promovarea păstrării păcii și a încrederii în regiune”. Adoptarea declarației a fost precedată de o întâlnire comună a reprezentanților celor două formațiuni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: