Oncolog personal și băi cu extract din coarne de cerb. Investigație despre sănătatea lui Putin
Full Article 3 minutes read

Oncolog personal și băi cu extract din coarne de cerb. Investigație despre sănătatea lui Putin

Portalul „Proiect” („Проект”) a publicat o investigație despre starea de sănătate a președintelui Rusiei Vladimir Putin. Jurnaliștii au analizat sute de contracte publice, încheiate în timpul deplasărilor liderului de la Kremlin prin Rusia și au întocmit o listă a specialiștilor care monitorizează în permanență starea președintelui. Printre aceștia este și un medic-oncolog.

Informația despre sănătatea lui Putin este, de facto, secretizată. Jurnaliștii scriu că oficialii de la Kremlin își propun să îi creeze președintelui rus „imaginea unui bărbat activ, în plină putere” și nu fac publică nicio informație negativă despre starea lui Putin.

La începutul mandatului prezidențial, Putin făcea rareori examinări medicale, singura problemă fiind în acea perioadă provocată de căderile de pe cal, întrucât acesta era pasionat de echitație. Unul dintre apropiații lui Putin le-a povestit jurnaliștilor că, după o astfel de cădere, președintele rus „nu putea nici să stea pe picioare” și a urmat un tratament îndelungat.

În 2012, Putin a apărut pentru prima oară în public șchiopătând. S-a întâmplat de ziua unității naționale, când acesta a depus flori la un monument. Potrivit investigației, în transmisiunea video s-a încercat ca acest lucru să nu fie vizibil, ba chiar presei i s-a interzis să menționeze acest detaliu. La sfârșitul anului 2012, șchiopătarea lui Putin s-a agravat, iar durata tuturor manifestațiilor cu participarea lui Putin a fost redusă la maximum o oră.

Tot în acea perioadă, Kremlinul a început să utilizeze „conserve” – un termen utilizat în presă pentru imaginile înregistrate în prealabil. Astfel de imagini au fost utilizate minimum de patru ori: în martie 2015, august 2017, februarie 2018, septembrie 2021. Astfel, Putin a dispărut treptat din câmpul vizual al spectatorilor.

Odată cu trecerea anilor, liderul rus ar fi început să viziteze tot mai des spitalul clinic central din Moscova, unde ar fi sub monitorizarea unor „medici personali”. De altfel, aceștia îl însoțesc în deplasări și zboară spre reședința oficialului.

Putin ar fi început să manifeste un interes sporit față de medicina netradițională. Potrivit investigației, acesta ar face băi din extract din coarne de cerb, sfat pe care l-ar fi primit de la ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Mai mult, obiceiurile liderului de la Kremlin ar fi devenit populare și în rândul altor oficiali de rang înalt de la Kremlin.

Despre sănătatea lui Putin se vorbește tot mai des din toamna lui 2021, când s-a autoizolat 

Potrivit surselor portalului „Proiect”, în cercurile medicale „într-adevăr se discută despre problemele de sănătate ale președintelui”. Acestea s-au întețit din toamna anului trecut, când Putin s-a aflat mult timp în izolare din cauza pandemiei de coronavirus. Ulterior, el a început să participe la manifestații publice. Pe 13 septembrie, pe neașteptate, a anunțat că se izolează din nou, întrucât prea multe persoane din jurul său s-au infectat cu coronavirus.

Restul lunii septembrie, Putin nu a fost văzut în public. Ulterior, liderul de la Kremlin a început să discute cu oamenii de la distanță – de obicei la mese de lungime mare.

Reacția Kremlinului

Jurnalistul Alexei Polorotov l-a întrebat pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, dacă Putin are cancer la glanda tiroidă și dacă a fost supus unor intervenții chirurgicale din cauza unor eventuale boli oncologice.

„Invenții și neadevăr”, a spus Peskov, citat de „Ostorojno media” («Осторожно media»).

La insistența jurnalistului: „Înțeleg corect că Vladimir Putin nu suferă de cancer”, Peskov a răspuns: „Corect”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: