Organizațiile societății civile reacționează la declarațiile lui Stoianoglo: „Au menirea de a distrage atenția publică de la problemele din procuratură”
Full Article 2 minutes read

Organizațiile societății civile reacționează la declarațiile lui Stoianoglo: „Au menirea de a distrage atenția publică de la problemele din procuratură”

Acuzațiile procurorului general aduse societății civile sunt calomnioase și nefondate. Acestea au menirea de a distrage atenția publică de la problemele din procuratură. Este reacția organizațiilor societății civile (OSC) la declarațiile lui Alexandr Stoianoglo, din 4 octombrie.

Într-o declarație publică, OSC semnatare  condamnă  declarațiile calomnioase  și inacceptabile  ale procurorului în  adresa organizațiilor non-guvernamentale,  a  mass-media  independentă  și  a  partenerilor de dezvoltare.

„Acestea  denotă  o  lipsă  de  înțelegere  a  rolului  societății civile  și al procuraturii într-o societate bazată pe supremația legii”, se menționează în declarație.

Amintim că la 4 octombrie, Alexandr Stoianoglo, declarat într-o conferință de presă că, unele OSC-uri, mass media independentă și unii parteneri de dezvoltare sunt implicați în „discreditarea și blamarea”  sa.

Într-un  document  publicat în aceeași zi pe pagina  web  a  Procuraturii  Generale  sunt prezentate  imagini  din  telefonul  unui  fost  procuror,  care  arată  corespondența dintre acesta și câțiva reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic.

„Noi, semnatarii acestei declarații, regretăm că,  resursele  Procuraturii Generale sunt utilizate pentru filajul OSC-urilor, reprezentanților și activităților acestora, în loc de lucruri de primă importanță  pentru  Republica Moldova,  cum  ar  fi:  investigarea  devalizării sistemului bancar,  a Laundromat-ului sau finanțarea ilegală a partidelor politice. De  asemenea, ne exprimăm îngrijorarea că procurorul  general  a  admis  cu  bună știință  și  în  interes  personal  publicarea  unor  informații  din investigațiile penale, care  sunt  confidențiale”, se mai arată în declarație.

Alexandr Stoianoglo a declarat pe 4 octombrie, că este victima unei campanii regizate și coordonate în scopul blamării și discreditării sale, iar scenariul ar fi pus la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale, politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și experți ”independenți”, dar și reprezentanți ai mass-media.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: