Un activist, amendat după ce l-a numit pe Stoianoglo „găgăuz trădător”. Plângerea a fost depusă de Filat

Activistul Radu Dutcovici a fost recunoscut vinovat de xenofobie și discriminare pe motive etnice, după ce l-a numit „găgăuz trădător” pe Alexandr Stoianoglo în octombrie 2024 – perioadă când acesta era candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a pronunțat sentința, l-a obligat să achite o amendă în mărime de 2 500 de lei, transmite Anticorupție.md.

Pe 21 octombrie, la o zi după turul I al alegerilor prezidențiale și accederea lui Alexandr Stoianoglo în turul II de scrutin, Radu Dutcovici a declarat într-un videoclip publicat pe Facebook și Tik Tok: ,,Satana ăsta de Stoianoglo, un găgăuz. (…) Un moldovean niciodată nu o să voteze un găgăuz. Găgăuz înseamnă trădător de țară’’.

Două zile mai târziu, președintele Partitului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a depus o plângere contravențională. Politicianul a menționat caracterul xenofob și discriminatoriu al declarațiilor activistului.

Ulterior, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a fost pornită o cauză contravențională. Pe 11 februarie, instanța l-a recunoscut vinovat pe Radu Dutcovici.

Apreciind declarațiile făptuitorului prin prisma componenței de contravenție imputată, instanța constată că în acțiunile Radu Dutcovici se regăsesc elementele constitutive ale contravenție de ,,Instigare la discriminare’’ exprimate prin acțiunile intenționate, îndemnurile publice, diseminarea informației sau alte forme de informare a publicului, inclusiv prin intermediul mass-mediei, în formă scrisă, desen sau imagine, sau prin intermediul unui sistem informatic, îndreptate spre instigarea la discriminare pe motive de prejudecată, prevăzute la art. 701 alin.1) Cod Contravențional”, se arată în decizia judecătorească.

Potrivit documentului, activistul a fost obligat să achite o amendă în mărime de 2 500 de lei.

Hotărârea judecătorească poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Disclaimer! Redacția NM condamnă Condamnă apelurile de violență, dezumanizare, revanșism, xenofobie, discurs instigator la ură și exploatarea fobiilor dar și a prejudecăților, inclusiv în timpul războiului. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: