„Panico recunoaște și propria vină”. Declarația Avocatului Poporului în contextul violenței de gen
Full Article 3 minutes read

„Panico recunoaște și propria vină”. Declarația Avocatului Poporului în contextul violenței de gen

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a reacționat la cazul de viol de la Rădeni, raionul Strășeni, și alte incidente similare, subliniind că aceste acte tragice nu pot fi tolerate și necesită o atenție sporită. Prin intermediul unei declarații publicate pe 27 septembrie, Panico a exprimat îngrijorarea că un grad ridicat de toleranță față de violența împotriva femeilor persistă atât în rândul publicului, cât și al specialiștilor responsabili cu prevenirea și combaterea acestui fenomen. De asemenea, el a recunoscut lipsa de acțiuni suficiente din partea Oficiului Avocatului Poporului în responsabilizarea decidenților pentru implementarea mai eficientă a politicilor de prevenire a violenței de gen.

Avocatul Poporului constată cu îngrijorare că un grad ridicat de toleranță față de violența împotriva fetelor și femeilor persistă atât în rândul populației, cât și în rândul specialiștilor cu atribuții în prevenirea și combaterea acestui tip de violență. De asemenea, Ceslav Panico recunoaște și propria vină privind insuficiența acțiunilor desfășurate de către Oficiul Avocatului Poporului de responsabilizare și determinare a factorilor de decizie de a implementa mai bine în practică standardele și politicile existente în domeniul prevenirii violenței de gen„, se arată în declarația Ombudsmanului.

Avocatul Poporului a anunțat intenția de a elabora un raport special privind cauzele și circumstanțele care au dus la escaladarea violenței de gen în Moldova, precum și asupra urmăririi penale și procesului de judecată al acestor cazuri.

În acest context, Panico a trimis o solicitare oficială premierului Dorin Recean, propunând convocarea unei ședințe a Consiliului Național pentru Drepturile Omului.

Totodată, el a cerut Guvernului să adopte un plan de acțiuni pentru implementarea recomandărilor din primul raport de evaluare al Grupului de experți al Consiliului Europei pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (GREVIO), prezentat Guvernului în toamna anului 2023.

Amintim că, pe 20 septembrie, o mamă tânără, care își crește singură cei doi copii, a fost victima unui viol în grup în satul Rădeni, raionul Strășeni. Deși trei suspecți au fost reținuți, aceștia au fost văzuți în sat la scurt timp după incident, ceea ce a atras indignarea localnicilor. Cazul a fost discutat de autorități, iar ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că a analizat situația cu atenție, în timp ce ministrul Afacerilor Interne a asigurat că poliția a acționat prompt și va trage la răspundere vinovații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: