Parlamentarele din Georgia: „Visul Georgian” conduce cu 54% din voturi. Opoziția nu recunoaște alegerile şi anunţă proteste
Full Article 2 minutes read

Parlamentarele din Georgia: „Visul Georgian” conduce cu 54% din voturi. Opoziția nu recunoaște alegerile şi anunţă proteste

Partidul de guvernământ „Visul Georgian”, considerat pro-rus, este în frunte cu 54,2% din voturi la alegerile parlamentare din Georgia. Datele au fost furnizate de Comisia Electorală Centrală a țării, după procesarea a 99,3% din buletinele de vot. Opoziţia refuză să recunoască rezultatele acestor alegeri şi anunţă proteste, scrie BBC News.

După procesarea a 99,3% din buletinele de vot, partidul de guvernământ „Visul Georgian” obține 54,2% din voturi. 

Coaliția pentru Schimbare de opoziție obține 10,8% din voturi, Unitatea – Mișcarea Națională – 10,1%, Georgia Puternică – 8,8% și Gakharia pentru Georgia – 7,8%.

Două partide de opoziție din Georgia au anunțat deja că nu recunosc rezultatele acestor alegeri. Conducerea partidului „Unitatea – Mișcarea Națională” a numit alegerile „furate”. Și liderul „Coaliția pentru Schimbare” a spus că partidul nu recunoaște rezultatele alegerilor. 

Opoziţia a declarat că intenţionează să organizeze proteste.

***

Alegerile parlamentare din Georgia au început în data de 26 septembrie. Alegerile erau considerate cele mai importante din istoria țării, pentru a determina dacă Georgia se va îndrepta spre Occident sau va rămâne în sfera de influență a Rusiei. În decembrie 2023, Georgia a obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană, însă procesul a fost înghețat câteva luni mai târziu, după ce Parlamentul a adoptat așa-numita „lege privind transparența influenței străine”, care obligă instituțiile să se înregistreze ca „agenți străini” dacă primesc peste 20% din finanțare din străinătate. Legea, care a fost elaborată de „Visul Georgian” – formațiune considerată pro-rusă, este asemănătoarea cu cea care este în vigoare în Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: