Partidul „ȘOR” propune ca procurorul general să fie ales de către popor (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Partidul „ȘOR” propune ca procurorul general să fie ales de către popor (VIDEO)

Deputații Partidului „ȘOR” vor înregistra un proiect de lege care va permite alegerea procurorului general de către cetățenii Republicii Moldova. Pentru implementarea inițiativei, este necesară modificarea Constituției. Inițiativa a fost prezentată de către Denis Ulanov, în cadrul unui briefing din 18 august.

Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a declarat că în prezent, funcția de procuror general este „sub influența unor procese politice care au loc în țară”.

„Toți își doresc ca puterea judecătorească și Procuratura să se bazeze în primul rând pe încrederea cetățenilor, să fie independente și echidistante. Este clar că fără încrederea cetățenilor orice tentativă de reformă sau orice acțiune a Procuraturii Generale este sortită eșecului”, a declarat Ulanov.

Deputatul fracțiunii Partidului „ȘOR” a anunțat că va înregistra un proiect de lege care prevede modificarea Constituției, în vederea alegerii procurorului general direct de către popor.

„Este o practică cunoscută în lume. Se utilizează într-un șir de țări cu democrație de secole, cum ar fi SUA, unde judecătorii și procurorii sunt aleși de popor”, a argumentat Ulanov.

Inițiativa de modificare a Constituției poate fi înregistrată cu votul a 1/3 din deputați, adică 34 de voturi. Fracțiunea Partidului „ȘOR” deține 6 mandate de deputat.

***

Conform prevederilor actuale ale legislației, procurorul general este desemnat în urma unui concurs desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor și este confirmat în funcție de către președintele țării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: