PAS a înregistrat un proiect de lege privind sănătatea mintală: circa 4500 de moldoveni din 100 000 suferă de boli psihice
Full Article 3 minutes read

PAS a înregistrat un proiect de lege privind sănătatea mintală: circa 4500 de moldoveni din 100 000 suferă de boli psihice

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) anunță pe 21 martie că a înregistrat un proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală. Reprezentanții partidului spun că proiectul vine să înlocuiască actuala lege privind sănătatea mintală, adoptată în 1997, care este „depășită”. 

Potrivit deputatei PAS Liliana Grosu, „proiectul este rezultatul unui proces îndelungat, desfășurat în mai multe etape și la care au participat reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, sistemului judiciar, societății civile și mediului academic”.

„Proiectul de lege vine să înlocuiască actuala lege privind sănătatea mintală și are ca scop crearea unui nou cadrul juridic pentru reglementarea de protecție a sănătății mintale a cetățenilor”, a precizat Grosu.

La rândul ei deputata PAS Ana Racu, unul din autorii legii, a menționat că „legea actuală este deja una depășită, adoptată în 1997”. „Are o serie de prevederi și de ordin discriminatoriu, și de ordin restrictiv, și foarte multe aspecte lacunare”, a declarat Racu.

„În ultimii ani, crizele majore cu care ne confruntăm, la nivel global dar și pandemia Covid-19 și restricțiile impuse, au sporit vulnerabilitatea emoțională și psihică a persoanelor. S-a demonstrat că sistemul de sănătate nu are suficientă protecție pentru cei care suferă de maladii de ordin psihic sau tulburări comportamentale”, a adăugat Racu.

Potrivit deputatei, în Republica Moldova, similar situației la nivel global, se atestă o tendință de majorare a poverilor de probleme de sănătate mintală.

„Numărul total al cazurilor înregistrate în ultimii 5-6 ani la 100 de mii de locuitori ar veni cam 4200-4500 de cazuri de persoane care suferă de anumite tulburări sau boli mintale. Este vorba de circa 150 de mii de persoane cu diferite tulburări mintale înregistrate, dintre care circa 10% reprezintă copiii. (…) Prin adoptarea acestor noi prevederi ne apropiem de standardele internaționale”, a precizat Racu.

Principalele prevederi ale proiectului de lege:

  • o abordare nouă în domeniu cu accent pe promovarea sănătății mintale la nivelul întregii populații;
  • obligații clare ale autorităților centrale și locale de a elabora și implementa politici privind dezvoltarea competențelor necesare pentru menținerea sănătății mintale pe tot parcursul vieții, protecția împotriva violenței și crearea unor medii protectoare de muncă;
  • asigurarea echilibrului între viața profesională și cea privată;
  • depistarea precoce a tulburărilor mintale și de comportament; 
  • monitorizarea factorilor de risc la nivelul întregii populații și a diverselor grupuri vulnerabile. 

„Proiectul de lege nu se reduce doar la asistență medicală, presupune și asistent socială și juridică garantate de stat”, a declarat Liliana Grosu, menționând că proiectul de lege urmează a fi supus și consultărilor publice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: