PAS, declarație publică după excluderea lui Tauber și suspendarea scrutinului din Bălți
Full Article 3 minutes read

PAS, declarație publică după excluderea lui Tauber și suspendarea scrutinului din Bălți

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a publicat o declarație publică în urma deciziei Curții de Apel Bălți, prin care a fost menținută hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Formațiunea a menționat că „toţi actorii electorali trebuie să fie în condiţii egale”.

Declarația PAS:

„PAS a luat act de decizia instanţei de a anula înregistrarea unui candidat acuzat de încălcarea repetată a legislaţiei electorale şi, ca efect, suspendarea alegerilor pentru primăria municipiului Bălţi. Într-un stat democratic toţi actorii electorali trebuie să fie în condiţii egale, folosind resurse permise în limita legii şi orice abateri de la acest principiu trebuie să fie sancţionate exemplar de către instituţiile statului”.

În ajun, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a menționat că instituțiile responsabile trebuie să ia măsuri, atunci când „legea se calcă în picioare”, indiferent de averea acestora:

„Indiferent de cât de mulți bani ar avea unii indivizi, instituțiile statului trebuie să riposteze în caz că aceștia calcă în picioare legea și bunul simț. Mai ales dacă banii sunt furați de la acest popor necăjit. Nu pot grupurile de interese sau oligarhice să fie mai puternice decât Statul. Ceea ce am văzut la Bălți ieri şi azi arată că încă avem multe de făcut pentru a ne proteja Statul. Este principala noastră sarcină în cei 4 ani de guvernare – să construim instituții, să întărim Statul şi să distrugem grupurile criminale, care îi subminează autoritatea”.

La rândul său, membra Partidului „ȘOR” Marina Tauber s-a arătat dezamăgită de decizia magistraților, a declarat că este dureros pentru ea și că își va căuta dreptatea la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

***

În dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.

În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: