PAS reacționează: Taxa de salubrizare a fost propusă de Ceban în CMC și tot în CMC poate fi anulată
Full Article 2 minutes read

PAS reacționează: Taxa de salubrizare a fost propusă de Ceban în CMC și tot în CMC poate fi anulată

Taxa de salubrizare este o taxă prevăzută în codul fiscal, dar nicidecum nu este o taxă obligatorie. Declarația a fost făcută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în contextul afirmațiilor din 25 iunie a edilului Ion Ceban. Partidul mai spune că „această taxă a fost propusă de Ion Ceban în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), acolo a fost votată și tot în CMC poate fi anulată”. 

Vicepreședintele fracțiunii PAS în CMC Zinaida Popa a scris pe rețelele de socializare că „Ceban este personajul politic căruia îi place să manipuleze nerușinat și să mintă”.

„Taxa de salubrizare este o taxă prevăzută în codul fiscal, dar nicidecum nu este o taxă obligatorie. Respectiv implimentarea acesteia la nivel de Chișinău este inițiată exclusiv de Ivan Ceban și votată de consilierii municipali docili din CMC, care i se supun fără nici un pic de raționament. Această taxă a fost propusă de Ion Ceban în CMC, acolo a fost votată și tot în CMC poate fi anulată”, a menționat Popa.

Pe 25 iunie, primarul capitalei Ion Ceban declara că va merge mâine la Parlament pentru a înregistra un amendament la Codul Fiscal, prin care să fie anulată taxa de salubrizare în toată țara. Potrivit edilului, Primăria Chișinău nu poate anula această plată în capitală și că „orice taxă sau impozit de stat și local poate fi modificat/anulat doar de către Parlament”. Astfel, Ceban le-a cere deputaților PAS să-i voteze propunerea de anulare a taxei pentru 2024 în toată țara și i-a acuzat că l-ar fi discreditat în condițiile în care Primăria Chișinău „nu poate interveni” în anularea plății pentru anul 2023 în capitală.

***

Locuitorii capitalei au primit în iunie o factură pentru plata unei „taxe sanitare”, iar suma nu este una simbolică – 120 de lei. Unii au achitat-o imediat, iar alții s-au revoltat și au făcut gălăgie pe rețelele sociale. Consilierii municipali ai PAS au propus deja anularea taxei și au fost susținuți și de socialiști. NM a încercat să afle toate detaliile despre această taxă nouă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: