„PAS face populism”. Ceban va solicita deputaților să anuleze taxa de salubrizare în toată țara 
Full Article 3 minutes read

„PAS face populism”. Ceban va solicita deputaților să anuleze taxa de salubrizare în toată țara 

Primarul capitalei Ion Ceban susține că va merge mâine la Parlament pentru a înregistra un amendament la Codul Fiscal, prin care să fie anulată taxa de salubrizare în toată țara. Potrivit edilului, Primăria Chișinău nu poate anula această plată în capitală și că „orice taxă sau impozit de stat și local poate fi modificat/anulat doar de către Parlament”. Astfel, Ceban le cere deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să-i voteze propunerea de anulare a taxei pentru 2024 în toată țara și îi acuză că l-ar fi discreditat în condițiile în care Primăria Chișinău „nu poate interveni” în anularea plății pentru anul 2023 în capitală. 

Cel mai mult în această privință minte PAS”, a spus Ceban pe 25 iunie, în cadrul unei intervenții video pe Facebook.

El a adăugat că „taxa de salubrizare este instituită și este obligatorie prin Cod Fiscal”.

Codul Fiscal se aprobă de către Parlament, iar taxele în acest context sunt obligatorii. Articolul 7 din același Cod Fiscal spune următorul lucru: orice taxă sau impozit de stat și local poate fi modificat/anulat doar de către Parlament. Nu poate fi modificat sau anulat de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC), de către Ion Ceban. Ce a făcut CMC? CMC, care este un organ legislativ local, doar a stabilit mărimea 10 lei pe lună, 20 de lei, 50 de lei pe lună, 100 de lei. Deci, CMC a stabilit mărimea taxei de 10 lei pe lună”, a comunicat edilul, adăugând că „PAS minte și face populism”.

Ceban a mai spus că „pentru anul 2023 taxa de salubrizare nu poate fi anulată”.

Ușor având 63 de deputați puteau anula în februarie-ianuarie această taxă prin deciziile respective sau în decembrie când s-a aprobat politica bugetar-fiscală. (…) Scopul PAS este discreditarea Primăriei municipiului Chișinău și pe mine personal”, a mai adăugat Ceban.

Potrivit edilului, Primăria Chișinău nu poate interveni în 2023 pentru a anula taxa de salubrizare.

Ce putem face real? Este să intervenim pentru 2024. Ce vom face, eu ce voi face și colegul meu care este în Parlament Gaik Vartanian? Vom înregistra mâine la prima oră un amendament la Codul Fiscal prin care să fie anulată taxa de salubrizare pentru toată țara. (…) Așteptăm ca toți cei 63 de deputați guralivi de la PAS să voteze propunerea de anulare a taxei de salubrizare în Parlament și nu va mai fi aplicată din 2024. (…) Mâine ne întâlnim la Parlament, la prima oră”, a conchis Ion Ceban.

NM a solicitat o reacție de la reprezentanții PAS. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

Locuitorii capitalei au primit în iunie o factură pentru plata unei „taxe sanitare”, iar suma nu este una simbolică – 120 de lei. Unii au achitat-o imediat, iar alții s-au revoltat și au făcut gălăgie pe rețelele sociale. Consilierii municipali ai PAS au propus deja anularea taxei și au fost susținuți și de socialiști. NM a încercat să afle toate detaliile despre această taxă nouă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: