PAS și Platforma DA susțin că funcțiile de judecători ai CSJ au fost împărțite politic. Replica socialiștilor
Full Article 3 minutes read

PAS și Platforma DA susțin că funcțiile de judecători ai CSJ au fost împărțite politic. Replica socialiștilor

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a cerut excluderea de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului șase proiecte de legi privind numirea unor judecători la Curtea Supremă de Justiție. Printre aceștia se numără numirea Tamarei Chișca-Doneva. Propunerea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. 

„Unul din proiecte vizează numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepreședinte a Curții Supreme de Justiție. Dânsa fiind o judecătoare care a participat în „dosarul Gemenii” și pentru care Republica Moldova a fost condamnată de CtEDO și impusă să plătească prejudicii de 3,6 mln Euro. Propunerea noastră este să excludem proiectul de pe ordinea de zi”, a propus Litvinenco.

Inițiativa a fost susținută și de Platforma DA. Deputatul Alexandr Slusari a propus ca  deputații să se concentreze pe proiectele social-economice și cele pentru depășirea crizei pandemice.

„Proiectele legate de judecători sunt de dezbinare. Foarte mulți judecători au primit avizuri negative de la alte structuri, am auzit în 2020 nota informativă a domnului Nagacevschi despre mai mulți judecători, am auzit poziția chiar și din partea PSRM despre mai mulți judecători. De ce să facem acest exercițiu contraproductiv, doar la dorința unor grupări politico-criminale?”, a declarat Slusari.

De cealaltă parte, deputatul PSRM Vasile Bolea a replicat că recomandarea a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Legea ne obligă în 30 de zile să dăm verdictul. Aceste documente au venit din vara anului trecut, în urma concursului. CSJ nu poate activa în mod normal, nu se poate întruni în plen, fiindcă, din 33 de judecători, doar 19 activează la moment, dintre care 15 sunt în COVID. Dacă vrem să blocăm sistemul totalmente, spuneți clar și răspicat. Vom dezbate astăzi candidaturile fiecărui judecător”, a argumentat Bolea.

Propunerea de amânare a examinării subiectului a fost susținută doar de 31 de deputați.

„Înțeleg că jocurile și împărțelile sunt făcute, nu știu câți sunt a socialiștilor și câți a fracțiunii „ȘOR”, dar este clar că este vorba despre o împărțeală politică a funcțiilor de judecători de la CSJ. Faptul că împărțiți este o problemă, dar faptul că împărțiți judecători din cauza cărora Republica Moldova plătește 70 mln de lei este regretabil și condamnabil”, a conchis Litvinenco.

***

Precizăm că Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat-o pe Tamara Chișca-Doneva în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție și președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ.

Aceasta a făcut pare din completul de judecători, care a examinat „dosarul Gemenii”, în care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind obligată să achite despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: