PAS vrea să reducă taxele consulare pentru cetățenii din diaspora. Cu cât se ieftinesc pașapoartele?
Full Article 2 minutes read

PAS vrea să reducă taxele consulare pentru cetățenii din diaspora. Cu cât se ieftinesc pașapoartele?

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) anunță că a înregistrat un proiect de lege care va reduce cu circa 60% costul serviciilor consulare prestate cetățenilor Republicii Moldova în afara țării. După votarea proiectului, potrivit PAS, costurile se vor reduce de la 92 euro la 61 euro pentru perfectarea unui pașaport și de la 45 euro la 21 euro pentru perfectarea buletinului de identitate.

Deputata Ana Calinici a menționat că în formula actuală, moldovenii achită un cost total format din următoarele componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente.

„La final avem un preț disproporționat de mare în raport cu taxele care se plătesc în țară. Spre exemplu, la moment pentru perfectarea buletinului de identitate moldovenii de peste hotare plătesc de 7 ori mai mult, pentru pașaport de 2 ori mai mult, iar pentru alte servicii sunt diferențe și mai mari”, a precizat deputata.

Potrivit autorilor, proiectul elimină în totalitate componenta de taxe aferente consulare. Componenta de taxe consulare se reduce cu 50%, iar pentru perfectarea pașaportului cetățenilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, se elimină în proporție de 100%.

După votarea proiectului, potrivit PAS costurile se vor reduce astfel:

  • Perfectarea pașaportului: de la 92 euro la 61 euro; pentru minori – 41 de euro;
  • Buletinul de identitate: de la 45 euro la 21 euro;
  • Titlu de călătorie: de la 21 euro la 10 euro.

Parlamentarul Mihail Druță a subliniat că „fiecare al 10-lea deputat pe lista PAS a fost ales din partea cetățenilor moldoveni de peste hotare”.

„Candidații de pe lista PAS au adus doleanțele cetățenilor din diasporă și le-au transmis Parlamentului. Toate angajamentele PAS vor căpăta forma de lege”, a conchis el.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: