Pasagerii păgubiți de AirMoldova, în atenția Parlamentului. Inițiativă legislativă
Full Article 3 minutes read

Pasagerii păgubiți de AirMoldova, în atenția Parlamentului. Inițiativă legislativă

Deputații Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian și Sergiu Lazarencu au prezentat o inițiativă legislativă, care vizează persoanele păgubite de compania AirMoldova. Parlamentarii au raportat că peste 28 000 de moldoveni nu și-au primit înapoi banii pentru biletele cumpărate, fiind vorba despre circa 75 mii de bilete, în valoare de 9 milioane de euro. Inițiativa presupune modificări la Legea insolvabilității. „Pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii. Până acum această categorie se clasa pe rangul 7, după prioritate”, a comunicat PAS. 

Marian a declarat că proiectul de lege vine „în ajutorul celor peste 28 mii de oameni păgubiți de compania Air-Moldova controlată de gruparea criminală Șor”.

„Prin acest proiect, intervenim în legea insolvabilității, astfel încât în cazul intrării în insolvabilitate a unei companii din domeniul aerian, datoriile sale către pasagerii care au cumpărat bilete să fie plătite printre primele în ordinea priorității, și nu printre ultimele, așa cum e astăzi în lege”, a comunicat Marian.

Potrivit lui Sergiu Lazarencu, peste 28 000 de moldoveni nu și-au primit înapoi banii pentru biletele cumpărate de la AirMoldova, fiind vorba despre circa 75 mii de bilete, în valoare de 9 milioane de euro.

„În momentul în care compania intră în insolvabilitate, pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii. Dacă până acum această categorie, adică pasagerii, se clasau pe rangul 7 după prioritate la întoarcerea datoriilor, acum noi o plasăm printre primele”, a conchis Lazarencu.

***

Air Moldova și-a sistat zborurile din cauza situației financiare precare din interiorul companiei. În același timp, cel mai mare operator aerian din Republica Moldova a respins declarațiile autorităților centrale privind falimentarea companiei aeriene. Compania a emis o notă informativă în care a dat asigurări că Air Moldova continuă să parcurgă etapele procesului de restructurare, îndemnând politicienii să se abțină de la a comenta situația din jurul companiei.

În august 2023, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a promis modificări la nivel legislativ, după ce mai mulți pasageri ai Air Moldova, zborurile cărora au fost anulate, s-au plâns că așa și nu și-au primit banii promiși. Oficialul l-a acuzat de situația din jurul companiei aeriene inclusiv pe politicianul fugar, Ilan Șor.

Anterior, Air Moldova a respins public acuzațiile privind afilierea companiei cu politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 de ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, acuzând autoritățile de răfuială politică.

Potrivit mold-street, compania aeriană Air Moldova a intrat oficial în procedură accelerată de restructurare, metodă pentru a scăpa de pretențiile imediate ale creditorilor. La această etapă, datoriile Air Moldova depășesc 2 miliarde lei. Ultima dată, compania a anunțat că zborurile sunt sistate până pe 14 septembrie 2023 inclusiv. „Rambursările pentru zborurile anulate se procesează în continuare, iar cei care au procurat biletele online, pe site-ul companiei, vor primi rambursarea la solicitare, pe cardul cu care a fost achitat biletul” – anunțurile respective au devenit o obișnuință din aprilie 2023, când Air Moldova a suspendat toate zborurile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: