Patentarii amenință cu noi proteste, după o discuție pe ton ridicat cu ministrul Economiei. Alaiba: „Noi nu cedăm”
Full Article 4 minutes read

Patentarii amenință cu noi proteste, după o discuție pe ton ridicat cu ministrul Economiei. Alaiba: „Noi nu cedăm”

Patentarii amenință cu noi proteste, după o discuție din această dimineață, la Guvern, cu ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. În timp ce deținătorii de patentă se plâng că discuția cu ministrul a fost una formală și fără nici un rezultat, Alaiba dă asigurări – Guvernul nu va ceda. Toți deținătorii de patentă vor fi obligați să își cumpere aparate de casă. Și o tabără, și alta, recunoaște că spiritele s-au încins în timpul discuțiilor. „Regret că s-a strigat”, a declarat Dumitru Alaiba pentru jurnaliști.

Deținătorii de patentă susțin că reforma propusă de Guvern, care va intra în vigoare mâine, 1 iulie, și care îi va obliga să treacă, din această dată, la un regim fiscal nou, ar fi una „neghioabă”, adoptată cu „încălcări”. Oamenii cer ca Parlamentul să pună moratoriu pe legea cu privire la patenta de întreprinzător, astfel încât să-și poată desfășura, și în continuare, activitatea fără aparate de casă. În caz, contrar, spun ei, pe 3 iulie vor ieși, din nou, la protest.

„Lumea este foarte supărată, frustrată, nemulțumită de acțiunile guvernării Guvernarea nu se ocupă de cei care fac evaziune fiscală masivă, dar de titularii de patentă. (…) Azi am discutat cu dl. Alaiba, doi consultanți ai săi și niște specialiști de la FISC pe tonuri foarte ridicate, colegii nu s-au putut reține. Rezultate nu sunt, colegii au zis că vor ieși la miting”, a declarat consilierul orășenesc din Rezina Alexandru Vișinevschi.

„Vreau să fac apel la toate partidele politice. Vă rugăm, implicați-vă. (…) Piața se lichidează, se încearcă instituirea unui monopol, sub pretextul aparatelor de case, care încă se testează. Ne impun cu bâta o reformă pe care o numesc curajoasă, dar care de facto este o reformă cu bâta”, a spus o patentară.

„Legea neghioabă a fost vârâtă pe gât cu multiple încălcări, toată lumea știe. Fac apel la deputații din Parlament care au votat, pentru că au văzut, dar au neglijat aceste devieri. Spunem jos mâna de pe patentă. Vrem să muncim acasă. După discuția de azi, mai nou, vom cere – jos ministrul Alaiba, un ministru incompetent, care iubește doar să fie ascultat, dar să nu asculte”, a spus o altă patentară.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a venit cu o reacție. Oficialul a declarat că a invitat patentarii la discuții, dar spune că s-a așteptat ca acestea să decurgă „civilizat”, nu cu strigăte.

„Am chemat reprezentanții patentarilor la încă o discuție în care să eliminăm orice neclaritate și orice subiect care poate ne-a scăpat, pentru că începând de mâine activitatea în baza cu amănuntul pentru comerțul cu amănuntul expiră. (…) Regret că nu au fost discuții, au fost strigate. (…) Îmi pare sincer rău că la o discuție civilizată s-a strigat. Am vrut să avem această discuție pentru că nu vreau să mă ascund aici, în birou, până reforma va trece”, a declarat Alaiba.

Oficialul susține că singura revendicare a patentarilor este ca Ministerul să renunțe la impunerea, din 1 iulie, a aparatelor de casă – „ceea ce noi nu putem face” – a spus ministrul. Oficialul dă asigurări, însă, că Guvernul va fi alături de comercianții „onești”, pe care îi vor ajuta să își dezvolte afacerile. „O să le dăm granturi și o să-i susținem ca să poată să continue să activeze”, a conchis Alaiba.

De menționat că în timp ce patentarii discutau la Guvern cu ministrul Alaiba, un grup de simpatizanți ai Partidului „ȘOR” – scos recent în afara legii – au ieșit în stradă, în centrul capitalei, „în susținerea patentarilor”. Ministrul Alaiba a calificat acțiunea drept o încercare de a transforma fricile oamenilor într-un „efemer dividend politic”.

De precizat că pe 1 iulie expiră valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă vor trebui să treacă la forma de activitate de antreprenor independent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: