UPDATE Demisie in corpore. Și Iulian Groza a renunțat la statutul de membru al comisiei de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS
Full Article 3 minutes read

UPDATE Demisie in corpore. Și Iulian Groza a renunțat la statutul de membru al comisiei de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS

Toți membrii comisiei de selectare a noul șef al al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au demisionat. Informația a fost confirmată pentru NM de către Eugeniu Roșca, șeful serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al Aparatului Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

UPDATE (13:03) Inițial, doar patru dintre membrii comisiei au demisionat. După ședința din 1 februarie, o cerere în acest sens a parvenit și de la Iulian Groza.

Din comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS fac parte:

–    Iulian Groza, propus de Președintele Republicii Moldova;

–    Tudor Osoianu, propus de Ministerul Justiției;

–    Ion Guceac, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;

–    Boris Poiată, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;

–    Roman Eremciuc, propus de Consiliul Superior al Procurorilor.

În cadrul ședinței din 31 ianuarie, CSP a decis respingerea sesizării depuse de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco privind încetarea desfășurării concursului actual pentru funcția de șef al PCCOCS. Anterior, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că, în opinia sa, concursul actual ar trebui anulat, iar altul nou ar trebui să se desfășoare peste trei luni, după ce CSP va trece prin procedura de pre-vetting.

Știre în curs de actualizare

Amintim că trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, toți fiind admiși pentru etapa interviului:

–    Andrei Mațco;

–    Eugen Rurac;

–    Sergiu Russu;

Candidații urmau să fie intervievați pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Cum a izbucnit scandalul în jurul concursului?

Pe 26 ianuarie, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului (Groza este și director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)). Acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat.

Pe de altă parte, Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza. Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat ca este de acord că concursul la funcţia de şef al PCCOCS, inițiat de CSP în noiembrie 2022, să fie anulat. Potrivit lui, „situația creată implică lipsa de credibilitate”.

Cinci membri ai CSP au calificat declarațiile lui Litvinenco drept „lipsite de suport factologic și conținut juridic”: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: