Pavel Borșevschi, după ce Mitropolia Moldovei a refuzat să adere la Patriarhia Română: „Subiectul rămâne deschis”
Full Article 2 minutes read

Pavel Borșevschi, după ce Mitropolia Moldovei a refuzat să adere la Patriarhia Română: „Subiectul rămâne deschis”

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, a venit cu reacție, după ce Mitropolia Moldovei a refuzat să inițieze aderarea la Patriarhia Română, așa cum, acum trei zile, mai mulți preoți din Chișinău i-au cerut-o. Borșevschi susține că în ședința de astăzi, convocată de mitropolitul Vladimir, protopopii din Eparhia de Chișinău au votat, cu unanimitate de voturi, „pentru unitatea” Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM). Subiectul aderării la Patriarhia Română rămâne unul deschis, a menționat el.

„În urma discuțiilor și la îndemnul Înaltpreasfinției Sale, s-a votat în unanimitate pentru Unitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova, subiectul aderării la Patriarhia Română rămânând unul deschis. Rămânem statornici fii ai Bisericii lui Hristos, dorind de a păstra, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, „unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4, 3)”, se menționează în reacția publicată de Borșevschi pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru”.

Amintim că, recent, un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi, i-au cerut Mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Ei afirmă că sunt nemulțumiți de Patriarhul Moscovei Kirill, care ar fi devenit, potrivit lor, „un angajat politic” care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

În reacție, mitropolitul Vladimir a convocat o ședință cu toți protopopii din Chișinău pentru joi, 16 noiembrie, pentru a discuta „problemele cu care se confruntă biserica”.

Astfel, după ședința din 16 noiembrie, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțul, a declarat că Biserica Ortodoxă din Republica Moldova își păstrează statutul actual. Detalii – AICI.

De menționat în acest context că, potrivit secretarului Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici din Moldova au aderat la Mitropolia Basarabiei. „Tendința este una în creștere”, a precizat el pentru Radio Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: