Pavel Borșevschi, după ce Mitropolia Moldovei a refuzat să adere la Patriarhia Română: „Subiectul rămâne deschis”

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, a venit cu reacție, după ce Mitropolia Moldovei a refuzat să inițieze aderarea la Patriarhia Română, așa cum, acum trei zile, mai mulți preoți din Chișinău i-au cerut-o. Borșevschi susține că în ședința de astăzi, convocată de mitropolitul Vladimir, protopopii din Eparhia de Chișinău au votat, cu unanimitate de voturi, „pentru unitatea” Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM). Subiectul aderării la Patriarhia Română rămâne unul deschis, a menționat el.

„În urma discuțiilor și la îndemnul Înaltpreasfinției Sale, s-a votat în unanimitate pentru Unitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova, subiectul aderării la Patriarhia Română rămânând unul deschis. Rămânem statornici fii ai Bisericii lui Hristos, dorind de a păstra, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, „unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4, 3)”, se menționează în reacția publicată de Borșevschi pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru”.

Amintim că, recent, un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi, i-au cerut Mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Ei afirmă că sunt nemulțumiți de Patriarhul Moscovei Kirill, care ar fi devenit, potrivit lor, „un angajat politic” care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

În reacție, mitropolitul Vladimir a convocat o ședință cu toți protopopii din Chișinău pentru joi, 16 noiembrie, pentru a discuta „problemele cu care se confruntă biserica”.

Astfel, după ședința din 16 noiembrie, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțul, a declarat că Biserica Ortodoxă din Republica Moldova își păstrează statutul actual. Detalii – AICI.

De menționat în acest context că, potrivit secretarului Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici din Moldova au aderat la Mitropolia Basarabiei. „Tendința este una în creștere”, a precizat el pentru Radio Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Viitorul vinului: De ce nu trebuie ratat Congresul Internațional al Viei și Vinului de la Chișinău

Luni, 16 iunie, va fi dat startul Congresului Mondial al Viei și Vinului, care se desfășoară în premieră în Republica Moldova. La eveniment sunt așteptați peste 500 de participanți, cercetători, viticultori, oenologi, producători și decidenți politici din 51 de țări membre ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Printre aceștia se numără John Barker, director general al OIV, Yvette van der Merwe, președinta OIV, Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare și alții.

La Congres vor participa și experți din Republica Moldova, care vor prezenta cele mai recente studii și rezultate ale cercetărilor aplicate în viticultură și vinificație, contribuind astfel la promovarea expertizei științifice locale pe plan internațional.

Comunicările savanților noștri sunt aliniate tematicii Congresului și reflectă cele mai stringente provocări din viticultură, oenologie, economie și nutriție. Vom avea intervenții valoroase despre soiuri rezistente la schimbările climatice, viticultura de precizie, construirea lanțurilor valorice durabile în industria vinului, digitalizarea și automatizarea proceselor oenologice, cadrul legal privind producerea și promovarea băuturilor alcoolice. Un subiect de interes va fi și legătura dintre consumul responsabil de vin și sănătate, precum și utilizarea subproduselor vinicole în produse funcționale cu potențial benefic pentru organism. Discuțiile vor include și potențialul soiurilor autohtone, precum Rara Neagră și Feteasca Neagră, în contextul tendințelor actuale din industrie, precum viticultura de precizie, utilizarea datelor climatice pentru prevenirea bolilor viței-de-vie sau integrarea inteligenței artificiale în procesul de asamblare a vinurilor”, a menționat Gheorghe Arpentin, președinte al Comitetului Științific al OIV, profesor universitar și doctor habilitat în științe tehnice.

Congresul se va axa pe tema: „Trasarea viitorului vinului: Îmbrățișarea rezilienței, creșterea valorii, încurajarea inovației”. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi organizate patru paneluri de discuții, în cadrul cărora vor fi abordate peste 300 de teme de importanță mondială din sector. Dintre acestea, 29 vor fi prezentate de cercetători moldoveni din domeniul viticulturii și sectoarelor conexe.

Agenda și programul științific al evenimentului pot fi consultate aici: https://oiv2025.md/schedule/scientific-program/

Sesiunile de discuții vor avea loc pe 16, 17 și 18 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău și maib park. Pe lângă acestea, vor avea loc mai multe vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova și o cină festivă. 

Pachetele de participare pot fi procurate online, pe site-ul oficial al Congresului – https://oiv2025.md/packages-available/

Tot cu ocazia evenimentului, Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău va fi amenajată cu zone foto și compoziții artistice tematice, iar pe Aleea Clasicilor va fi prezentată o expoziție cu cele mai reprezentative soiuri de viță-de-vie pentru țara noastră. Totodată, în prima zi a Congresului, 15 vinării din țară vor avea posibilitatea să prezinte în fata experților internaționali produsele vitivinicole care au obținut numeroase premii la concursuri internaționale.

Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova deschide cel de-al doilea centenar al organizației.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: