PDM a propus condamnarea traseismului politic. Declarația a fost susținută aproape în unanimitate
Full Article 2 minutes read

PDM a propus condamnarea traseismului politic. Declarația a fost susținută aproape în unanimitate

Parlamentul a adoptat, în ședința din 11 iunie, Declarația cu privire la condamnarea faptelor de traseism și corupere politică. Inițiativa aparține deputaților din Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova și a fost susținută și de restul deputaților prezenți la ședință.

În textul documentului se menționează că deputații în Parlamentul Republicii Moldova condamnă cu vehemență acțiunile de traseism politic în forul legiuitor al țării pentru întreaga perioadă a parlamentarismului țării.

„Aceste acțiuni întemeiate pe acte de corupție generează și amplifică fenomenul corupției politice. Voința suverană a poporului exprimată în alegeri este brutal denaturată, iar gestionarea din afara țării a migrației politice bazate pe corupție, reprezintă o amenințare reală la siguranța națională” se arată în Declarația citită de deputalul Alexandru Jizdan.

Totodată, documentul atrage atenția la traseismul politic, care potrivit textului Declarației nu doar lovește direct în temeiurile etice și morale ale societății, ci și viciază până la desfigurare sistemul politic și procesele politice din țară.

Deputații din opoziție au acuzat PDM de cinism și au venit cu exemple recente de zeci de traseiști care au aderat de la alte fracțiuni la Partidul Democrat, în special în legislatura 2014-2019, când PDM a creat o majoritate parlamentară.

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari a propus ca declarația să fie completată cu fraza „condamnăm pe cei care s-au lăsat convinși, cât și pe cei care i-au acceptat”.

Documentul a fost susținut aproape în unanimitate de către deputați.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.

Amintim că PDM, în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, a obținut 30 de mandate. În prezent, formațiunea a rămas cu 14 deputați, după ce mai mulți parlamentari au aderat la grupul Pro Moldova, condus de Andrian Candu, iar alți doi la Partidul ȘOR.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: