Pe ce dată se schimbă ora în 2022
Full Article 2 minutes read

Pe ce dată se schimbă ora în 2022

​Republica Moldova trece la ora de vară. În noaptea de sâmbătă spre duminică ceasul se dă înainte, ora 03:00 devenind ora 04:00. 

Ziua de duminică devine astfel cea mai scurtă zi din 2022.

Schimbarea orei a pornit de la o idee a lui Benjamin Franklin, în 1784, însă germanii sunt cei care au introdus sistemul schimbării orei, începând cu anul 1916.

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.

Pe ce dată schimbă ora în 2022

Trecerea la ora de vară se face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua a fost egală cu noaptea.

În 2022, ora se schimbă în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 martie ceasul dându-se înainte, iar ora 03:00 devenind ora 04:00. România trece astfel la ora de vară.

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu anul trecut. A lăsat însă la latitudinea statelor membre decizia.

Europarlamentarii au îndemnat, repetat, la accelerarea eforturilor de a răspunde apelului lansat de cetățeni pentru renunțarea la schimbarea orei – ora de vară-ora de iarnă – în statele membre ale Uniunii Europene, arată un comunicat publicat de Parlamentul European.

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

***

În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vara.

UE a unificat pentru prima dată trecerea la ora de vară în 1980 pentru a asigura o abordare unitară a acesteia în cadrul pieței unice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: