Curtea Constituțională a decis. Militarii moldoveni vor beneficia de pensie chiar dacă locuiesc în afara țării
Full Article 50 second read

Curtea Constituțională a decis. Militarii moldoveni vor beneficia de pensie chiar dacă locuiesc în afara țării

Militarii moldoveni vor beneficia de pensie indiferent de domiciliu, chiar dacă s-au stabilit cu traiul în afara țării. Hotărârea a fost pronunțată pe 26 noiembrie de Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale prevederile care restricționează dreptul la pensie a militarilor care pleacă în străinătate pentru domiciliere permanentă. Decizia judecătorilor constituționali vine ca urmare a sesizării avocatului poporului, Mihai Cotorobai, care a calificat aceste prevederi drept tratament diferențiat.

Instituția Avocatului Poporului consideră că modul în care cetăţenii își exercită dreptul de a primi pensii pe baza muncii şi a legislației determinate, nu trebuie să împiedice exercitarea altor drepturi şi libertăți garantate de Constituție, în special dreptul fiecăruia de a-şi alege locul de reședință şi de a părăsi teritoriul statului.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: