„Pentru transport, pentru distribuție, pentru furnizare și pentru abateri tarifare”. Cât plătesc moldovenii pe lângă gazul consumat?
Full Article 2 minutes read

„Pentru transport, pentru distribuție, pentru furnizare și pentru abateri tarifare”. Cât plătesc moldovenii pe lângă gazul consumat?

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban a venit cu unele precizări, pe 31 ianuarie, cu privire la tariful mediu actual al gazului. Potrivit lui Ceban, în tarif este inclus prețul de achiziție a gazului de aproximativ 954 de dolari. 

Vadim Ceban declară că tariful mediu actual în valoare totală de 26 113 lei/1000 metri cubi este alcătuit din următoarele componente:

  • costul achiziționării gazelor naturale – 17 906,3 lei pentru o mie metri cubi;
  • tariful la transport – 199,87 lei pentru o mie de metri cubi;
  • tariful pentru distribuție – 1250,39 lei pentru o mie metri cubi;
  • tariful de furnizare ținând cont de rentabilitatea Moldovagaz – 183,15 lei pentru mia de metri cubi;
  • abaterile de tarif din perioadele precedente – 1983,29 lei pentru mia de metri cubi;
  • abaterile de tarif de la costul gazelor naturale, format timp de 9 luni în 2022 – 4590 lei pentru mia de metri cubi.

Șefia Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat, pe 31 ianuarie, că în luna februarie, prețul gazului livrat de Gazprom Republicii Moldova este de 1054 dolari pentru mia de metri cubi. El a mai spus că „întregul volum de gaz de la furnizorul rus este trimis pentru nevoile SRL Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea energiei electrice pentru malul drept al Republicii Moldova”. 

Pe 27 ianuarie, Agenția Națională de Reglementare în Energetică declara că tariful la gazele naturale va rămâne același pentru luna februarie. În prezent, tariful la gazele naturale este de 29,27 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus.

De cealaltă parte vicepremierul Andrei Spînu anunța că autoritățile iau în calcul posibilitatea reducerii tarifului la gaz pentru consumatorii finali. Pe 18 ianuarie, Spînu precizat că în prezent se cumpără gaz natural de pe bursele internaționale, acolo unde costul s-a redus. Oficialul a explicat că, după ce va fi calculat prețul mediu, se va putea discuta despre revizuirea tarifelor.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: