Percheziții la sediul Partidului „Șansă” din Găgăuzia. Procuratura Anticorupție confirmă
Full Article 3 minutes read

Percheziții la sediul Partidului „Șansă” din Găgăuzia. Procuratura Anticorupție confirmă

Percheziții la sediul Partidului „Șansă” din Găgăuzia. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de reprezentanții Procuraturii Anticorupție. 

Pentru NewsMaker, reprezentanții Procuraturii au confirmat informația din spațiul public că la sediul Partidului „Șansă” și membrii acestuia din Găgăuzia au loc percheziții.

UPDATE 12.11: Partidul „Șansă”, apropiat lui Ilan Șor, a declarat că „toate acțiunile ilegale vor fi contestate” și că acestea sunt „încercări” ale PAS de a-i împiedica să participe la alegeri. PAS a numit acuzațiile „aberații” și a declarat că așteaptă finalitate pe toate dosarele.

UPDATE 12.55: Partidul „Șansă” a declarat că „în această dimineață, actuala guvernare a percheziționat din nou casa concurentului său, candidatul la funcția de primar de Comrat, Serghei Ciulaflî”.

Serghei este un candidat independent, doar susținut de partidul „Șansă”. Se pare că el a devenit o cârpă roșie pentru PAS. Au decis să-l intimideze pe Serghei chiar înainte de alegeri. (…) În ajunul alegerilor, mulți candidați, activiști, curatori, președinți și acum candidați independenți din diferite regiuni ale țării sunt percheziționați. Pentru Sandu și PAS, astfel de acțiuni au devenit o normă, o parte a campaniei electorale”, se arată în noua declarație a partidului, apropiat lui Șor.

***

Precizăm că Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Cum a apărut Partidul „Șansă”

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: