Permisele de conducere moldovenești urmează să fie recunoscute oficial în Letonia (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Permisele de conducere moldovenești urmează să fie recunoscute oficial în Letonia (VIDEO)

Moldova și Letonia vor începe, în timpul apropiat, negocierile cu privire la recunoașterea permiselor de conducere moldovenești pe teritoriul țării letone. Subiectul a fost abordat de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și omologul său leton, Edgars Rinkēvičs, în cadrul unei conferințe de presă din 17 august.

Șeful diplomației de la Chișinău a remarcat că este prima vizită a unui ministru de Externe de la învestirea noului Guvern. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două state. Nicu Popescu a remarcat că integrarea europeană este „prioritatea-cheie a guvernului” de la Chișinău.

Oficialii au discutat inclusiv despre recunoașterea carnetelor de conducere moldovenești pe teritoriul Letoniei.

„În viitorul apropiat, am agreat necesitatea de a finaliza negocierile și de a semna un acord între Republica Letonă și Republica Moldova în domeniul securității sociale. Am convenit să inițiem un dialog detaliat privind recunoașterea permiselor de conducere a Republicii Moldova pentru acei cetățeni ai Moldovei care locuiesc în Letonia. Recunoașterea permiselor de conducere este o prioritate-cheie pentru diaspora noastră. În acest sens, vom întreprinde acțiuni clare și concrete de facilitare a condițiilor în care trăiesc cetățenii noștri în alte țări”, a declarat Popescu.

Nicu Popescu a menționat că, de asemenea, a discutat cu omologul său leton despre reglementarea transnistreană, securitatea regională, dar și despre situația din Afganistan.

La rândul său, ministrul de Externe al Letoniei a menționat că UE sprijină calea de implementare a reformelor pe care a ales să meargă Republica Moldova. Acesta a menționat în mod special reformele în domeniul justiției și a luptei cu corupția. Oficialul a amintit că Letonia a donat Moldovei un lot de vaccinuri anti-Covid și a menționat că țara sa ar putea acorda asistență Chișinăului în domeniul digitalizării.

„Digitalizarea este un domeniu în care putem să colaborăm pornind de la Acordul de Asociere, dar și de la cele existente în documentele Parteneriatului Estic”, a spus Edgars Rinkēvičs.

Amintim că ministrul Afacerilor Externe a Letoniei Edgars Rinkēvičs efectuează o vizită oficială în Moldova. Oficialul a planificat întâlniri și cu speakerul Parlamentului, premierul țării, cu președinta Comisiei parlamentare privind politica externă, Doina Gherman, dar și cu reprezentanții opoziției.

***

Amintim că, în luna mai, președinta țării Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în Germania. Aceasta a discutat cu omologul său german, președintele Frank-Walter Steinmeier despre posibilitatea de a începe negocierile privind recunoașterea permiselor din Republica Moldova în Germania.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: