Facebook/Nicu Popescu

Permisele de conducere moldovenești urmează să fie recunoscute oficial în Letonia (VIDEO)

Moldova și Letonia vor începe, în timpul apropiat, negocierile cu privire la recunoașterea permiselor de conducere moldovenești pe teritoriul țării letone. Subiectul a fost abordat de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și omologul său leton, Edgars Rinkēvičs, în cadrul unei conferințe de presă din 17 august.

Șeful diplomației de la Chișinău a remarcat că este prima vizită a unui ministru de Externe de la învestirea noului Guvern. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două state. Nicu Popescu a remarcat că integrarea europeană este „prioritatea-cheie a guvernului” de la Chișinău.

Oficialii au discutat inclusiv despre recunoașterea carnetelor de conducere moldovenești pe teritoriul Letoniei.

„În viitorul apropiat, am agreat necesitatea de a finaliza negocierile și de a semna un acord între Republica Letonă și Republica Moldova în domeniul securității sociale. Am convenit să inițiem un dialog detaliat privind recunoașterea permiselor de conducere a Republicii Moldova pentru acei cetățeni ai Moldovei care locuiesc în Letonia. Recunoașterea permiselor de conducere este o prioritate-cheie pentru diaspora noastră. În acest sens, vom întreprinde acțiuni clare și concrete de facilitare a condițiilor în care trăiesc cetățenii noștri în alte țări”, a declarat Popescu.

Nicu Popescu a menționat că, de asemenea, a discutat cu omologul său leton despre reglementarea transnistreană, securitatea regională, dar și despre situația din Afganistan.

La rândul său, ministrul de Externe al Letoniei a menționat că UE sprijină calea de implementare a reformelor pe care a ales să meargă Republica Moldova. Acesta a menționat în mod special reformele în domeniul justiției și a luptei cu corupția. Oficialul a amintit că Letonia a donat Moldovei un lot de vaccinuri anti-Covid și a menționat că țara sa ar putea acorda asistență Chișinăului în domeniul digitalizării.

„Digitalizarea este un domeniu în care putem să colaborăm pornind de la Acordul de Asociere, dar și de la cele existente în documentele Parteneriatului Estic”, a spus Edgars Rinkēvičs.

Amintim că ministrul Afacerilor Externe a Letoniei Edgars Rinkēvičs efectuează o vizită oficială în Moldova. Oficialul a planificat întâlniri și cu speakerul Parlamentului, premierul țării, cu președinta Comisiei parlamentare privind politica externă, Doina Gherman, dar și cu reprezentanții opoziției.

***

Amintim că, în luna mai, președinta țării Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în Germania. Aceasta a discutat cu omologul său german, președintele Frank-Walter Steinmeier despre posibilitatea de a începe negocierile privind recunoașterea permiselor din Republica Moldova în Germania.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump amenință Rusia cu sancțiuni, dacă nu ajunge la un acord de pace în 50 de zile. Reacția UE

Statele Unite vor impune tarife secundare de până la 100% împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali dacă, în termen de 50 de zile, nu va fi încheiat un acord de pace în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 14 iulie la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte. În reacție, UE a declarat că termenul este „prea lung”.

„Sunt profund dezamăgit de Vladimir Putin. Mă așteptam ca acest conflict să fie încheiat deja de două luni. Avem conversații plăcute, dar după ele urmează atacuri cu rachete. Când se repetă de trei-patru ori, îți dai seama că aceste discuții nu mai au sens”, a declarat Trump, citat de The Moscow Times.

Liderul de la Casa Albă a explicat că sancțiunile de 100% pot fi aplicate fără aprobarea Congresului, dar a adăugat că susține inițiativa senatorului Lindsey Graham privind tarife și mai mari, de 500%, împotriva Moscovei — deși speră să nu fie nevoie de asemenea măsuri extreme.

În același timp, Trump a anunțat o nouă etapă de sprijin militar pentru Ucraina. Potrivit lui, Statele Unite și NATO au convenit ca 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot să fie livrate Kievului din stocurile aliaților europeni, urmând ca acestea să fie înlocuite ulterior cu echipamente noi. Primele livrări ar urma să aibă loc în următoarele zile.

Pe fundalul acestor declarații, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat termenul de 50 de zile anunțat de Trump, considerându-l prea lung în condițiile în care „în fiecare zi sunt uciși civili nevinovați în Ucraina”. Totuși, oficialul UE a salutat tonul mai ferm adoptat recent de președintele american față de Kremlin: „Este un semnal pozitiv”, a punctat Kallas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: