Persoanele cu nevoi speciale – victime ale „războiului” MAN și PAS? Reacția partidelor și a mamelor asistenți personali
Full Article 6 minutes read

Persoanele cu nevoi speciale – victime ale „războiului” MAN și PAS? Reacția partidelor și a mamelor asistenți personali

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban – tot el lider al Mișcării Alternativa Națională (MAN) – acuză fracțiunea partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) că ar fi adus intenționat la ședința Consiliului un tânăr cu dizabilități în scop politic. Edilul califică acțiunea drept „regretabilă” și spune că va sesiza toate organele de drept, inclusiv ambasadele acreditate la Chișinău. De cealaltă parte, PAS neagă acuzațiile edilului, pe care le califică drept „manipulatorii”. Potrivit formațiunii politice, Ceban ar încerca, astfel, să redirecționeze atenția de la principalul motiv pentru care oamenii au venit la ședință – ca să-și facă dreptate, inclusiv să-și apere dreptul la salarii decente. Contactat de NM, grupul de inițiativă al mamelor din Chișinău care își îngrijesc copiii cu dizabilități severe în calitate de asistente sociale au respins acuzațiile primarului. „Noi nu facem politică”, a spus președinta Natalia Hasan.  

Ceban dă vina pe PAS

Ion Ceban a organizat o conferință pe 9 februarie. Edilul a acuzat fracțiunea PAS din CMC că ar fi transformat ultimele două ședințe într-un „adevărat haos”, în care ar fi implicat, pentru PR politic, oameni cu nevoi speciale. „Este o depășire a tuturor normelor morale, iar imaginile video demonstrează acest lucru”, a spus Ceban.

Edilul a arătat, în acest context, imaginile video din holul Primăriei Chișinău, din ajunul ședinței CMC din 8 februarie. În imagini pot fi surprinși mai mulți consilieri PAS care întâmpină un grup de cetățeni. Printre aceștia este și băiatul în scaun cu rotile și mama sa, care au ieșit în fața consilierilor în plină ședință. Ceban acuză fracțiunea PAS că ar fi adus organizat acești oameni la ședința Consiliului din ajun.

„Este regretabil să profiți de necazul oamenilor și să recurgi la astfel de gesturi cinice. Să-ți bați joc de o persoană cu dizabilități și să o lași să se târască pe jos în sala CMC, doar pentru a-ți face PR politic. Vom sesiza toate structurile responsabile, inclusiv misiunile diplomatice despre aceste acțiuni”, a conchis Ceban.

PAS reacționează: declarațiile lui Ceban sunt manipulatorii

Fracțiunea PAS din CMC a calificat public declarațiile lui Ion Ceban ca fiind manipulatorii. Potrivit sursei, astfel, edilul ar încerca, de fapt, să redirecționeze atenția de la motivul principal pentru care asistenții personali au venit la Primărie – „pentru că Primăria le-a tăiat jumătate din salariile a peste 2 mii de asistenți personali care au la îngrijire persoane cu dizabilități”.

„Din imaginile video de pe camerele din primărie, arătate de Primar astăzi, se vede foarte clar cum consilierii PAS au asigurat accesul oamenilor la ședința Consiliului Municipal Chișinău, care este publică, iar acest drept le era încălcată de pază lui Ion Ceban. Oamenii au venit cu speranța că vor fi nu doar auziți, dar și ascultați. Însă au fost intimidați de alianța dintre consilierii din partidul primărie, socialiștii, șor și alții. Au făcut totul pentru a le scade și mai mult încrederea în Primăria Chișinău”, se arată în comunicatul emis de PAS.

Reacția mamelor din Chișinău cu copii cu dizabilități severe: Noi nu facem politică

Contactată de NM pentru o reacție, președinta Grupului de inițiativă al mamelor din municipiul Chișinău asistente personale ale copiilor și maturilor cu dizabilități severe, Natalia Hasan, a respins acuzațiile edilului Ion Ceban. Hasan l-a acuzat, la rândul său, pe Ion Ceban, precum și guvernarea, că ar ignora problemele asistenților sociali din capitală, care riscă, inclusiv, să fie concediați sau să rămână fără jumătate de salariu.

„Nu este adevărat. Noi nu facem politică, nu suntem agenți ai partidelor. De ce nu spune dumnealui mai bine când a închis ușa primăriei pentru mamele cu copii cu dizabilități care au venit la protest, pe 9 ianuarie? Am înghețat atunci afară, iar după asta am trimis cereri și am cerut să ne fie alocată o sală pentru ședințe. Am invitat toate fracțiunile. Au urmat trei ședințe, la care au venit doar consilierii PAS și Victor Chironda de la Platforma DA. În rest nimeni nu a venit la noi. (…) Domnul primar niciodată nu a venit, nu s-a prezentat, nici măcar online, nu ne-a spus nimic. Este o lipsă de respect total, este un genocid ce face el. Noi suntem mame la copiii bolnavi, noi de 30 de ani nu mai avem nimic absolut. Pentru noi fiecare copeică este mult”, a declarat Natalia Hasan pentru NM.

Femeia, care este inclusiv asistent personal pentru copilul său cu dizabilități severe, spune că mamele din Chișinău, care îngrijesc astfel de copii, sunt gata să meargă „până în pânzele albe pentru a-și face dreptate. Potrivit ei, grupul de inițiativă va fi prezent la fiecare ședință a CMC, până când consilierii municipali nu vor dezbate problemele asistenților personali.

„Acum a fost ultima picătură care a umplut paharul. Ne-au dat în groapă, iată ce au făcut. Au săpat și ne-au dat acolo. El (nr. red: Ion Ceban) ne-a pornit și noi nu ne oprim din loc, din contra – mai tare ne-a înrăit. Nu vom ceda, vom merge până în pânzele albe pentru a ne face dreptate. Ne vom adresa ambasadelor străine acreditate în Moldova și vom ataca statul în judecată”, a mai declarat Natalia Hasan.

De la ce a pornit totul?

Menționăm că mai mulți asistenți sociali din capitală riscă să fie concediați, iar cei rămași să primească un salariu cu 50% mai mic. Primăria a justificat decizia prin resursele insuficiente din bugetul municipal și a acuzat, la rândul său, guvernarea că a provocat situația prin refuzul de a plăti salariile asistenților sociali din bugetul de stat. Decizia a stârnit, însă, un val de reacții în societate. Mai mulți părinți care îngrijesc copii cu dizabilități severe au organizat o serie de proteste la Primărie și le-au cerut sprijin statului și municipalității.

Pe 8 februarie, mama unui băiat cu dizabilități, pe care îl îngrijește în calitate de asistent personal, a venit la ședința CMC împreună cu fiul său, aflat în scaun cu rotile. Femeia a spus că a venit să-și ceară dreptate și să atragă, astfel, atenția consilierilor asupra problemei asistenților personali din capitală, care ar fi ignorate repetat de către municipalitate și CMC. La un moment dat, femeia la- îndemnat pe băiat să se dea jos din scaunul cu rotile, iar acesta s-a târât prin sala de ședințe. „Uitați-vă la el”, a îndemnat femeia atunci consilierii. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: