Евгений Фельдман для «Медузы»

Peste 3,3 mii de persoane au fost reținute în Rusia, în timpul acțiunilor în susținerea lui Navalnîi

În cursul manifestațiilor din 23 ianuarie, în sprijinul opozantului rus Alexei Navalnîi, au fost reținute 3 352 de persoane. Datele au fost prezentate în dimineața de 24 ianuarie de proiectul media independent „OVD-Info”, citat de portalul Meduza

La Moscova au fost reținuți 1 331 de oameni. La Sankt Petersburg – 501. În alte orașe din Federația Rusă, lideri după numărul de rețineri sunt Novosibirsk (97), Voronej (92), Kazani (91) și Nijnii Novgorod (90).

Este cel mai mare număr de reținuți în timpul protestelor din istoria Rusiei moderne. Anterior, numărul record de persoane reținute a fost înregistrat în 12 iunie 2017 – 1769.

La Moscova, cel mai mare număr a fost înregistrat în 27 iunie 2019, când în timpul unei acțiuni în susținerea înregistrării candidaților independenți la alegerile locale, au fost reținute 1373 de persoane.

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, dar proteste au avut loc în multe alte oraşe.

O manifestație în susținerea lui Alexei Navalnîi s-a desfășurat și la Chișinău, în fața clădirii ambasadei Federației Ruse.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

chisinau.md

Cuscus, zeamă, limonadă: Ministerul Educației a prezentat meniuri-modele pentru școli, grădinițe și tabere

Ministerul Educației a prezentat meniuri-model pentru copiii din instituțiile de învățământ preșcolar, elevii din școlile primare și licee, precum și pentru cei din taberele de odihnă, și a stabilit ce alimente sunt permise și interzise. În lista produselor interzise se regăsesc bomboanele, ciocolata, zefirul, pizza și toate preparatele din ciuperci. Meniurile-model au fost elaborate pentru o perioadă de 10 zile, iar, în lipsa unor produse, se admit înlocuiri cu altele de valoare nutritivă echivalentă.

Ministerul Educației a declarat, pe 12 septembrie, că instituțiile de învățământ general din Republica Moldova asigură alimentația elevilor în baza unor meniuri-model elaborate pentru o perioadă de 10 zile.

„Exemple de meniuri sunt prezentate în Regulamentul privind organizarea și asigurarea sănătății nutriționale a copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ general, aprobat prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării. Acestea sunt adaptate în funcție de sezon – iarnă-primăvară și vară-toamnă – și urmăresc respectarea necesarului zilnic de produse, vitamine și minerale pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor”, au precizat reprezentanții Ministerului.

Potrivit Ministerului, pentru fiecare fel de mâncare sunt elaborate fișe tehnologice care includ rețeta, cantitatea pe porție, modul de preparare și caracteristicile organoleptice.

Astfel, Ministerul Educației a prezentat un exemplu de meniu-model pentru copii din instituțiile de învățământ preșcolar pentru o perioadă de 10 zile, precum și un meniu-model pentru elevii din instituțiile de învățământ primar și secundar. În meniurile-model se regăsesc: fulgi de ovăz, unt, măr, ou de găină, salată de legume cu semințe de susan, zeamă cu carne de pui și smântână, cuscus cu unt, papanași din brânză de vaci, supă țărănească cu smântână, file de pește copt, banană, iaurt, supă de perișoare, compot din fructe proaspete, budincă din brânză de vaci, pârjoale din file de pește, mămăligă cu unt, borș cu sfeclă roșie și smântână, tocană de legume, supă piure cu mazăre și compot din fructe proaspete.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Ministerul a prezentat și un meniu-model pentru elevii claselor V–IX din instituțiile de învățământ care primesc mic dejun la pachet. Meniul-model include: fructe proaspete, sandwich din pâine integrală cu carne de pui și legume proaspete, limonadă, plăcintă cu mere, cacao cu lapte, plăcintă cu brânză, chefir și plăcintă cu cartofi.

Autoritățile au prezentat și un meniu-model pentru copii din taberele de odihnă. Acesta include: tartină cu unt, ou fiert, produse făinoase din făină integrală, fructe, mix de legume, ciorbă cu carne de pui și smântână.

Ministerul a realizat și o listă a produselor alimentare interzise în instituțiile de învățământ care include: prăjituri, bomboane, ciocolată, zefir, marmeladă, pizza, cartofi prăjiți, ciuperci și preparate din ciuperci, precum și fructe și legume marinate.

„Meniurile, atât pentru masa caldă, cât și pentru alimentația la pachet, sunt prezentate și coordonate cu subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acestea se întocmesc cu respectarea listei produselor alimentare permise și interzise, și trebuie să asigure varietate, evitând repetarea acelorași preparate în cadrul aceleiași zile sau săptămâni. În lipsa unor produse, se admit înlocuiri cu altele de valoare nutritivă și energetică echivalentă”, a declarat șefa de direcție la Ministerul Educației și Cercetării, Viorica Negrei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: