Peste 300 de salariați din raionul Căușeni devin șomeri de la 1 septembrie. Se întâmplă după ce un investitor străin, care a activat în regiune începând cu anul 2016, a decis să își sisteze activitatea și să plece din țară. Este cel mai mare investitor străin care a reușit să creeze sute de locuri de muncă în ultimii ani. La data de 29 august curent, Oficiul Teritorial pentru Ocuparea Forței de Muncă a avut o reuniune cu foștii angajați, oferindu-le alternative de angajare, informează portalului local de știri Studio-l.
Situație ieșită din comun pe piața muncii din raionul Căușeni, acolo unde peste 300 de cetățeni au rămas fără un loc de muncă. De la 1 septembrie, cel mai mare investitor din raionul Căușeni și-a închis activitatea. Se întâmplă după ce întreprinderea a decis să plece din țară și să nu mai prelungească contractele cu salariații.
Maria Ceban din satul Tocuz spune că a activat în cadrul companiei Coroplast timp de patru ani. Femeia susține că, în toată această perioadă, a avut posibilitatea să fie acasă, lângă copii, și să nu plece peste hotare. Luna trecută a fost anunțată că această compania își sistează activitatea. Femeia, care are studenți, spune că nu cunoaște cum se va descurca mai departe, iar dacă nu-și va găsi un job acasă, va fi nevoită să plece peste hotare.
Și Elena Moisei din Tănătari a lucrat cinci ani în cadrul acestei companii. Femeia susține că soțul este peste hotare, iar toată grija casei și a familiei stă pe umerii săi. Spune că acest job a ajutat-o să fie mai aproape de cei dragi, iar acum nu știe ce va fi mai departe.
În luna august, curent, au fost disponibilizați în total 304 angajați. Am încercat să aflăm motivele plecării acestei companii, dar fără succes. Ușa întreprinderii era încuiată, iar unicul om pe care l-am găsit înăuntru ne-a spus de la fereastră că au rămas doar trei angajați care efectuează ultimele lucrări. Oamenii care au rămas fără un loc de lucru roagă autoritățile să le ofere aceleași condiții în schimb. La data de 29 august, mai mulți reprezentanți ai serviciilor din raion, dar și angajatori au încercat să discute cu cei rămași fără lucru.
Începând cu anul 2015, în raionul Căușeni a fost deschisă Zona Economică Liberă, în cadrul căreia a activat o compania „Coroplast” cu capital german, specializată în producerea cablajelor auto. În ultimii ani, investitorul străin a ajuns să angajeze din regiunea raionului Căușeni până la 600 de angajați. Acum câteva luni, investitorul a anunțat că pleacă din țară.
Zona Economică Liberă Căușeni este o filială a Zonei Economice Libere Bălți. A fost construită în 2015 pe un teren cu suprafața de 8,5 hectare.
În anul 2018, această filială a fost renovată prin construcţia reţelelor, comunicaţiilor, drumului de acces şi amenajarea teritoriului. Cabinetul de miniștri de atunci a decis includerea proiectului „Oportunităţi pentru atractivitatea investiţională în economia Regiunii de Dezvoltare Sud” în lista proiectelor prioritare, finanțate din Fondul național pentru dezvoltare regională 2017-2020.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!