NewsMaker

Peste 60 mii de candidați – înregistrați pentru scrutinul local: aproape 4 mii se vor primari, dintre care 27 – la Chișinău

Peste 60 de mii de candidați au fost înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Anunțul a fost făcut Comisia Electorală Centrală (CEC) pe 17 octombrie. Se menționează că pentru cele 898 de funcții de primar au fost înregistrați peste 3 900 de candidați. Pentru funcția de primar general al mun. Chișinău au fost înregistrați 27 de candidați, iar pentru funcția de primar al mun. Bălți – 15. 

Pentru cele 898 de funcții de primar au fost înregistrați peste 3 900 de candidați, iar pentru cele 11 058 mandate de consilier în consiliile locale – peste 56 mii de persoane, au comunicat reprezentanții Comisiei.

Pentru comparație, potrivit CEC, la alegerile locale generale din 2019 au fost înregistrați 3 761 de candidați la funcția de primar și 50 410 candidați pentru funcția de consilier.

Pentru funcția de primar în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi, din totalul de circa 3 870 persoane – peste 3 580 (92%), (31% femei și 69% bărbați) sunt din partea partidelor politice și a blocului electoral, iar circa 290 (8%) sunt candidați independenți (28% femei și 208 72% bărbați).

Pentru comparație: la alegerile locale generale din 2019, au fost înregistrați 3732 de candidați la funcția de primar în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi”, a menționat Comisia.

La funcția de consilier în circumscripțiile de nivelul întâi s-au înregistrat peste 45 940 persoane, dintre care peste 45 200 (98%) (48% femei și 52% bărbați) sunt desemnați de partide politice și blocul electoral, iar circa 730 sunt candidați independenți (22% femei și 78% bărbați).

Pentru comparație: la alegerile locale generale din 2019, au fost înregistrați 42 245 de candidați la funcția de consilier în circumscripțiile de nivelul întâi”, au adăugat reprezentanții Comisiei.

La funcția de consilier în circumscripțiile de nivelul al doilea (raional, municipal), din totalul de circa 10 500 de candidați înregistrați – peste 10 420 (99%) (46% femei și 54% bărbați) se găsesc pe listele înaintate de partide politice și blocul electoral, iar circa 80 (1%) – sunt candidați independenți (9% femei și 91 % bărbați).

Potrivit CEC, la alegerile locale generale din 2019 au fost înregistrați 8 165 de candidați la funcția de consilier în circumscripțiile de nivelul al doilea (raional, municipal).

Pentru funcția de primar general al mun. Chișinău au fost înregistrați 27 de candidați (5 femei și 22 de bărbați) din partea partidelor politice și a blocului electoral, iar pentru funcția de primar al mun. Bălți 15 candidați, dintre care 13 (2 femei și 11 bărbați) au fost desemnați de partide politice și blocul electoral, iar 2 sunt independenți (2 femei).

Reprezentanții CEC au menționat că vor actualiza și prezenta informațiile finale privind profilul candidaților la funcțiile elective în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, după analiza tuturor hotărârilor organelor electorale inferioare privind înregistrarea concurenților.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 27 pretendenți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Persoanele care vor insulta și amenința jurnaliștii riscă amenzi și închisoare de până la 6 ani. PAS propune modificarea legii

Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor fi trași la răspundere penală sau contravențională. Propunerile se regăsesc în amendamentele înregistrare de către deputații PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei și Igor Chiriac.

Amendamentele propun modificarea articolului din Codul penal care vizează împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului. Dacă acest lucru se va întâmpla prin intimidare, prin aplicarea violenței fizice sau cu amenințarea aplicării ei, va fi însoțit de deteriorarea, distrugerea sau deposedarea de materiale sau de echipament, sau prin intermediul unui sistem informatic, pedeapsa propusă este amendă de până la 42 500 de lei sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la trei ani. Pedeapsa va fi mai dură dacă această acțiune va fi săvârșită de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu sau în timpul desfășurării unei întruniri, precum și cu scopul de a afla sursa jurnalistului. De asemenea, dacă jurnalistul a fost împiedicat să își desfășoare activitatea prin amenințare cu moartea sau fiindu-i provocată vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa propusă este de închisoare de la 3 la 6 ani, cu amendă de până la 75 000 de lei și cu privarea de a ocupa anumite funcții de până la 5 ani.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un articol nou care se referă la imixtiunea în activitatea mass-mediei. Astfel, imixtiunea nejustificată în activitatea jurnalistului cu scopul de a împiedica ori de a restrânge exercitarea liberă a activității, dacă fapta nu constituie infracțiune, se va sancționa cu amendă de la 1 500 până la 3 000 de lei.

Amendamentele au fost înregistrate la un proiect de lege care conține mai multe măsuri de protecție a femeilor împotriva violenței și hărțuirii. Raportul pentru lectura a doua a acestei inițiative legislative a fost aprobat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, iar documentul urmează a fi examinat în ședință plenară.   

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: