Peste 600 de elevi ucraineni cer să fie înscriși în școlile din Moldova: 37 optează pentru predarea în limba română
Full Article 2 minutes read

Peste 600 de elevi ucraineni cer să fie înscriși în școlile din Moldova: 37 optează pentru predarea în limba română

Mai mult de 600 de elevi ucraineni cer să fie înscriși în școlile din Republica Moldova. 37 dintre ei optează pentru predarea lecțiilor în limba română, iar cei mai mulți – în limba rusă. Cu date în acest sens a venit astăzi ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Oficialul moldovean a spus că toți copiii ucraineni pot beneficia de dreptul la educație în instituțiile de învățământ din țara noastră.

„Nu este ușor, dar este datoria noastră morală pe care o avem. Ministerul Educației și Cercetării a creat un grup de lucru pentru a acorda sprijinul copiilor din familiile de refugiați. Toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova pot beneficia de dreptul la educație în instituțiile de învățământ din țara noastră”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Topală, în Republica Moldova funcționează 972 de instituții de învățământ secundar cu predare în limba română, 261 de învățământ secundar general cu predare în limba rusă, inclusiv instituții mixte cu predare în limba română și rusă. Dintre acestea, în 37 de instituții sunt predate disciplinele obligatorii: Limba și literatura ucraineană și Istoria, cultura și tradițiile poporului ucrainean.

Ministrul Educației a evidențiat că Republica Moldova are profesori care pot asigura predarea în limba ucraineană.

La fel, potrivit lui, până la ora actuală, au fost depuse 75 de cereri pentru înscrierea în instituții de educație timpurie și 631 de cereri de școlarizare temporară.

În clasele I-IV solicită să fie înscriși 307 elevi, în clasele V-IX – 302 elevi, iar în clasele X-XII – 22.

Topală a spus că 37 de elevi din cei care au scris cereri optează pentru limba română, 40 – pentru limba ucraineană și 554 – pentru limba rusă

De menționat că, în total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 103.917 cetățeni străini, dintre care 48.971 sunt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA).

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: