Peste $700 000 și €400 000 constituie valuta nedeclarată la trecerea frontierei de stat prin Aeroportul Chișinău în anul 2022
Full Article 2 minutes read

Peste $700 000 și €400 000 constituie valuta nedeclarată la trecerea frontierei de stat prin Aeroportul Chișinău în anul 2022

Poliția de Frontieră a informat, pe 9 februarie, că 761 809 dolari SUA, 422 680 EUR, 50.000 şekeli ISR, 3.151.000 hrivne UKR și 20.000 lire sterline, constituie valuta nedeclarată la trecerea frontierei de stat prin Aeroportul Internațional Chișinău pe parcursul anului 2022. Mijloacele bănești au fost depistate de către polițiștii de frontieră în comun cu funcționarii vamali.  

Potrivit sursei, statistica demonstrează o creștere de peste 140% a cazurilor de contracarare a tentativelor de transportare a mijloacele financiare nedeclarate în anul precedent, în comparație cu anul 2021. Astfel că, pe parcursul anului 2022 au fost consemnate 24 de incidente și documentate 27 de persoane, iar în anul 2021 – doar 10 cazuri și 11 persoane cercetate.

Din cele 27 de persoane documentate pentru trafic ilicit de bani, cca 50% sunt de cetățenie ucraineană, urmând persoane din R. Moldova, Federația Rusă, România, Tadjikistan, Armenia și Turcia.

Totodată, principalele rute la care au fost depistate persoanele ce nu au declarat banii sunt cu destinație la Istanbul, Tel Aviv, Varșovia, Viena, Milano și Londra.

Conform procedurilor de control al trecerii frontierei de stat pe sensul de ieșire din Moldova, în timpul scanării bagajelor de mână erau depistate sumele de bani nedeclarați. După competență, cazurile erau transmise funcționarilor de la Serviciul Vamal pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale ce se impun.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: