Peste o mie de oameni au murit în Moldova, în 2022, din cauza pneumoniei. Printre victime – 34 de copii de până la cinci ani
Full Article 2 minutes read

Peste o mie de oameni au murit în Moldova, în 2022, din cauza pneumoniei. Printre victime – 34 de copii de până la cinci ani

Anual, pe data de 12 noiembrie, la nivel mondial este marcată Ziua pneumoniei. Datele statistice arată că, în fiecare an, la nivel global, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800 mii de copii, își pierd viața din cauza pneumoniei. În Republica Moldova, potrivit datelor statistice, 1.057 de persoane, inclusiv 34 de copii cu vârsta sub cinci ani și-au pierdut viața în anul 2022 din cauza pneumoniei.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) precizează că pneumonia este o e infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Cei mai vulnerabili fiind copii sub 5 ani și adulții peste 70 ani.

Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală, pierderea poftei de mâncare, etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauza, severitatea bolii, vârsta și alți factori.

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ: accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și al consumului de tutun, prezența bolilor cronice, etc.

Specialiștii ANSP susțin că pneumonia poate fi prevenită prin:

  • Susținerea și promovarea alăptării exclusive la sân în primele 6 luni de viață, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%;
  • Asigurarea nutriției adecvate și echilibrate;
  • Imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive, rujeolei, gripei, COVID, ș.a.
  • Promovarea practicilor bune de igienă personală și comunitară;
  • Reducerea poluării aerului și evitarea consumului de tutun și expunerea la fumul de tutun.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: