Primarul de Bălți acuză Guvernul că ar vrea să creeze un „colaps rutier” în oraș. Reacția autorităților
Full Article 4 minutes read

Primarul de Bălți acuză Guvernul că ar vrea să creeze un „colaps rutier” în oraș. Reacția autorităților

Primarul de Bălți, Alexandr Petkov, acuză Guvernul că ar încerca să creeze un colaps rutier în oraș. Acesta a spus că urmează să fie demarate lucrări de reparație a două poduri, însă fără asigurarea căilor de ocolire. De cealaltă parte, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), responsabilă de renovarea podurilor, spune că proiectul de execuție a lucrărilor include o schemă provizorie de organizare a circulației rutiere, care a fost coordonată cu Primăria Bălți. Aceasta prevede redirecționarea fluxului de transport către alte căi adiacente, drumuri publice naționale gestionate de ASD.

Acuzațiile lui Petkov

Pe 17 iunie, într-un video publicat pe online, Alexandr Petkov a declarat că Guvernul intenționează să înceapă reparația a două poduri din Bălți fără să asigure căi de ocolire. Este vorba despre poduri situate pe drumul public național R6 Chișinău – Orhei – Bălți.

Noi am insistat că reparația acestor poduri ar trebui să fie făcută civilizat, așa cum se cuvine și  conform normelor europene. Să fie proiectate și făcute căi de acces provizoriu, astfel încât orașul să nu pătimească în urma acestei reparații. Știe toată lumea că în momentul în care podurile vor intra în reparație, în primul rând vor suporta aceste consecințe cei care sunt producători mari, în jurul Bălțiului. Nu în ultimul rând, o să pătimească însuși municipiul Bălți, pentru că drumurile de transport vor fi inundate de transport de tranzit. (…) Ei ne pregătesc colaps de transport prin oraș. La asta se gândește, cu părere de rău, Guvernul”, a spus edilul de Bălți.

Alexandr Petkov a declarat că a participat la mai multe ședințe cu premierul Dorin Recean, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu și alte părți vizate sau implicate în lucrările de reparație a celor două poduri, inclusiv agenți economici, unde s-a pus în discuție subiectul căilor de ocolire.

Le-am spus (reprezentanților Guvernului – n. r.) de fiecare dată: „Haideți să găsim o soluție. Vă rog mult să nu priviți ca pe niște dușmani ai dezvoltării”. Dar nu se face așa cum vreți voi. Se face în permanență cu asigurarea căilor de acces provizorii. (…) Însă a fost așa cum a fost. Nouă tot ni se spunea: „Haideți dați propuneri în scris”. Am dat propuneri în scris, inclusiv domnului prim-ministru. La toate propunerile noastre am primit refuzuri. Refuzuri, chiar dacă noi am avut acordul verbal „Haideți că noi găsim posibilitatea. Hai, ce aveți nevoie acolo?””, a menționat acesta.

Reacția ASD

Pe 18 iunie, ASD a venit cu o reacție la declarațiile primarului de Bălți.

Potrivit ASD, proiectul de execuție a reparației podurilor include și o schemă provizorie de organizare a circulației rutiere pe perioada lucrărilor, coordonată inclusiv cu Primăria Bălți, care prevede redirecționarea fluxului de transport către alte căi adiacente, drumuri publice naționale gestionate de Administrația de Stat a Drumurilor. Totodată, ASD a menționat că „o parte semnificativă” a traficului rutier de pe centura municipiului Bălți este trafic local.

În vederea identificării unui consens și minimizării potențialelor deficiențe în procesul de implementare a obiectivului au fost convocate ședințe cu autoritățile publice locale și a agenților economici dislocați în zonă, în cadrul cărora s-au discutat cele menționate și s-au stabilit măsuri necesare pentru a minimaliza disconfortul generat de lucrări. Astfel, conform caietului de sarcini, execuția lucrărilor se va desfășura în câteva schimburi, cu mobilizarea personalului și a unităților de tehnică necesară. Închiderea circulației se va face doar după asigurarea logisticii corespunzătoare, inclusiv asigurarea șantierului cu prefabricatele necesare. Implementarea obiectivului etapizat ar permite utilizarea centurii municipiului Bălți în totalitate, cu acces din ambele părți către podurile supuse reparației (cu excepția sectoarelor aflate în reparație). Totuși, schimbările frecvente de poziție ale autorităților publice locale perturbă inițierea și graficul de implementare a obiectivului. Mizăm într-o colaborare constructivă și constantă”, se menționează într-un comunicat publicat de ASD.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: